İstanbul
Kapalı
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,2795 %0.22
50,5902 %-0.78
7.136,03 % -0,98
71.442,00 %1.379
Muhalif. GÜNDEM Multimedya ekranları yasaklandı mı? Trafik düzenlemesi sonrası yanlış anlaşılma

Multimedya ekranları yasaklandı mı? Trafik düzenlemesi sonrası yanlış anlaşılma

1 Nisan’da yürürlüğe girecek yeni trafik düzenlemesi sonrası araçlardaki multimedya ekranlarının tamamen yasaklandığı iddiası sürücüler arasında paniğe neden oldu. Sektör temsilcileri, yalnızca görüşü engelleyen ve sonradan uygunsuz şekilde takılan ekranların yasak kapsamında olduğunu açıkladı.

Okunma Süresi: 2 dk

TBMM’de kabul edilen ve 1 Nisan’da yürürlüğe girecek yeni trafik düzenlemesi, sürücüler arasında yanlış anlaşılmalara ve bilgi kirliliğine yol açtı. Özellikle araç plakasındaki APP (Araç Park Sistemi) ve modifiye ekipmanlarına getirilen kısıtlamalar, multimedya ekranlarının da tamamen yasaklandığı yönünde bir algı oluşturdu.

Bu nedenle birçok sürücü, ceza alma korkusuyla araçlarındaki multimedya sistemlerini söktürmek için sanayinin yolunu tuttu. Ancak sektör temsilcileri, her ekranın yasak kapsamında olmadığını belirterek araç sahiplerini uyardı.

Yeni düzenlemenin temel amacının sürüş güvenliğini artırmak ve sürücünün görüş alanını engelleyen ekipmanları ortadan kaldırmak olduğu ifade edildi.

Bu kapsamda yasaklanan sistemler arasında sürücünün görüşünü engelleyen ekranlar ve araç konsoluyla bütünleşmeyen taşınabilir cihazlar yer alıyor. Torpido üzerine sonradan monte edilen ve ön camı kapatan ekranlar ile çakmak girişine takılarak kullanılan taşınabilir multimedya cihazlarının yasak kapsamına girdiği belirtildi.

Öte yandan araçların orijinal tasarımında bulunan multimedya ekranlarının yasak olmadığı vurgulandı. Eğer ekran aracın orijinal teyp yuvasına monte edilmişse, konsolla bütünleşik şekilde kullanılıyorsa ve sürüş güvenliğini tehdit etmiyorsa herhangi bir cezai işlem uygulanmayacak. Bu nedenle orijinal ölçülerde ve görüş alanını engellemeyen ekranların sökülmesine gerek olmadığı ifade edildi.

Yeni düzenlemeye uymayan araç sahiplerini ise ciddi yaptırımlar bekliyor. Mevzuata aykırı ekran kullanan sürücülere 21 bin TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca kural ihlali yapan araçların 30 gün süreyle trafikten men edileceği bildirildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız