Dışişleri Bakanlığı, Karadağ'ın Türk vatandaşlarına vizesiz geçiş hakkını askıya alma kararını tetikleyen gelişmelerle ilgili olarak açıklamada bulundu. Bakanlık, "Gelişmeler tüm boyutlarıyla yakından takip edilmekte olup, Karadağ makamlarıyla temas ve eş güdüm kesintisiz şekilde sürdürülmektedir" ifadelerini kullandı.
Karadağ Vize Kararını Duyurdu
Karadağ Başbakanı Milojko Spajić, Türk vatandaşları için uygulanan vize serbestisinin geçici olarak askıya alınacağını açıkladı. Karar, turistik ziyaretlerin yanı sıra yatırım yoluyla vatandaşlık almak isteyen Türk vatandaşlarını da kapsıyor.
Bıçaklı Saldırı Olayı Kararı Tetikledi
Podgorica’da 25 yaşındaki M.J. isimli bir Karadağlının, ülkede yaşayan iki Türk vatandaşı tarafından bıçaklanmasının ardından olaylar başladı. Zabjelo Mahallesi’nde protestolar düzenlendi, sosyal medyada Türkiye karşıtı paylaşımlar arttı ve kalabalık gruplar Türk iş yerlerinin önünde gösteri yaptı. Olay sonrası polis 40’tan fazla Türk vatandaşını gözaltına aldı ve sınır dışı edileceği açıklandı.
90 Günlük Vize Serbestisi Askıya Alındı
Türkiye ile Karadağ arasında imzalanan Vize Muafiyeti Anlaşması kapsamında, diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmayan sürelerle vizesiz geçiş yapabiliyordu. Karayolu ile girişlerde de en az 6 ay geçerli pasaport ile turistik veya transit geçiş mümkün oluyordu.
Bakanlık Temasları Sürdürüyor
Dışişleri Bakanlığı, vatandaşların güvenliğinin sağlanması amacıyla Karadağ makamlarıyla temasların devam ettiğini ve gelişmelerin yakından takip edildiğini belirtti.