İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,2056 %0.06
55,1196 %-0.53
6.526,50 %-0.87
84.004,01 %-2.21
Muhalif. GÜNDEM İstanbul'da su alarmı: Barajlarda ibre yeniden aşağı döndü

İstanbul'da su alarmı: Barajlarda ibre yeniden aşağı döndü

İstanbul'da kısa süreli yağışların ardından güneşli havanın etkisiyle barajlardaki doluluk oranları tekrar düşüşe geçerek yüzde 38,81 seviyesine geriledi.

İstanbul'da su alarmı: Barajlarda ibre yeniden aşağı döndü
KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 2 dk

İstanbul genelinde etkili olan yağışlı havanın yerini güneşli günlere bırakması, kentin su kaynakları üzerindeki baskıyı yeniden artırdı. İSKİ tarafından paylaşılan güncel verilere göre, kısa süreli yükselişin ardından barajlardaki ortalama doluluk oranı yüzde 38,81 seviyesine kadar geriledi. Daha önce yüzde 39,4 seviyelerine kadar çıkan doluluk oranlarındaki bu düşüş, su yönetimi konusundaki hassasiyeti tekrar gündeme getirdi.

Kritik seviyeler ve kuruma tehlikesi

İstanbul'un kuzey kesimlerinde yer alan barajlarda durum oldukça dikkat çekici bir hal alıyor. Özellikle Papuçdere Barajı'nda doluluk oranı yüzde 2,55'e kadar düşerken, Kazandere Barajı'nda ise bu oran yüzde 9,35 seviyesinde seyrediyor.

Bu iki barajın adeta kurumaya yüz tutması, bölgedeki su rezervlerinin ne kadar kırılgan olduğunu gözler önüne seriyor. Öte yandan, kentin önemli su kaynaklarından biri olan Alibeyköy Barajı'nda doluluk oranı yüzde 35,15 olarak kaydedildi.

İstanbul'da su alarmı: Barajlarda ibre yeniden aşağı döndü

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu barajdaki doluluk oranının yüzde 15,71 olduğu göz önüne alındığında, mevcut durumun geçen yıla göre daha iyi olduğu ancak yine de kritik seviyelerde seyrettiği belirtiliyor.

Elmalı Barajı zirvede yer alıyor

İstanbul'un barajları arasında doluluk oranı bakımından en yüksek değer yüzde 83,98 ile Elmalı Barajı'nda ölçüldü. Kentin genelindeki ortalama doluluk oranları, geçmiş yılların verileriyle kıyaslandığında 2023 yılında yüzde 23,22, 2024 yılında ise yüzde 36,76 olarak kayıtlara geçmişti. Geçen yılın aynı gününde yüzde 26,65 olan ortalama doluluk oranı, bu yıl yüzde 38,81 ile bir miktar daha yüksek seyretse de, yağışların kesilmesiyle birlikte düşüş eğiliminin devam edip etmeyeceği merak konusu oldu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız