İstanbul, uzun süredir beklenen yoğun yağış dalgasının etkisi altına girdi. İBB Başkanvekili Nuri Aslan, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) yaptığı değerlendirmelerde, kent genelinde metrekareye düşen yağış miktarının 54 ile 93 kilogram arasında değiştiğini ifade etti. Kurak geçen dönemin ardından gelen bu yağışların baraj havzaları için hayati önem taşıdığını belirten Aslan, su seviyelerinin hızla yükseldiğini kaydetti.
Ulaşımda kaza riski ve teyakkuz hali
Şiddetli yağışın kent yaşamında bazı aksaklıkları beraberinde getirdiğini vurgulayan Aslan, özellikle çevre yollarında kaza riskinin arttığına dikkat çekti. Kuzey Marmara Otoyolu’nda meydana gelen ve 4’ü ağır olmak üzere toplam 30 kişinin yaralandığı kazaya değinen Başkanvekili, yaralı polis memurlarına ve vatandaşlara acil şifalar diledi. İstanbul genelinde olası su baskınları, göllenmeler ve ağaç devrilmelerine karşı tüm birimlerin teyakkuzda olduğu belirtildi.
7 bin personel ve 2 bin 500 araç sahada
Devasa metropoldeki süreci yönetmek adına 6 bin 903 personel ile 2 bin 505 araç ve iş makinesinin aktif görev başında olduğunu açıklayan Nuri Aslan, ihbarlara anında müdahale edildiğini söyledi. Altyapı yatırımlarının bu denli yoğun bir yağışta kritik rol oynadığını ifade eden Aslan, "İstanbul yaklaşık 20 milyon insana ev sahipliği yapıyor. Bu yoğunluğa rağmen sürecin yönetilebiliyor olması, koordinasyonumuzun ve altyapımızın gücünü gösteriyor," dedi.
İstanbullulara kritik üç uyarı
Yağışların etkisini sürdüreceği öngörülürken, İBB yönetimi vatandaşların can ve mal güvenliği için üç temel noktaya dikkat çekti: Zorunlu haller dışında trafiğe çıkılmaması, riskli bölgelerde (dere yatakları ve alt geçitler gibi) azami dikkat gösterilmesi ve sadece resmi kanallardan yapılan duyuruların dikkate alınması. Belediye ekiplerinin saha operasyonlarının yağış dinene kadar kesintisiz devam edeceği bildirildi.