Konferansa çeşitli kentlerden mesaj gönderen ailelerin barış ve adalet çağrıları öne çıktı.
Ayşe Bülbül: “Barışı savunmayım da ne yapayım?”
Konferansa sağlık sorunları nedeniyle katılamayan, PKK ile çıkan çatışmada hayatını kaybeden Eren Bülbül’ün annesi Ayşe Bülbül, gönderdiği mesajda barışın önemine vurgu yaptı. Bülbül, “Benim evladım şehit oldu. Kaç bayramdır Erensiz geçiriyorum. Başka hiçbir annenin bayramlarını evlatsız geçirmesini istemiyorum” diyerek, barış çabalarını desteklediğini belirtti. Mesajında, “Yapmış olduğunuz bu çalışmayı çok kıymetli buluyorum. Barışı savunmayım da ne yapayım?” ifadelerine yer verdi.
Makbule Kaymaz: “Artık gözyaşı değil, adalet ve barış istiyoruz”
2004 yılında Mardin’de, 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz’ı evlerinin önünde kaybeden Makbule Kaymaz da konferansa bir mesaj gönderdi. Kaymaz, “Bir annenin yaşayabileceği en ağır yükü taşıyorum. Ama bu acının başka anaların yüreğine düşmemesi için buradayım” dedi. Mesajında Kürt annesi olarak seslenen Kaymaz, “Artık ne Kürdistan'da ne de Türkiye'nin başka bir yerinde çocuklar öldürülmesin. Ne bir annenin daha yüreği yansın ne bir çocuk daha mezarda büyüsün” çağrısında bulundu.
İHD: Ortak acılar, ortak çözüm arayışı
İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, açılışta yaptığı konuşmada, bu buluşmanın amacının geçmişle yüzleşmek, acıları ortaklaştırmak ve toplumsal barış için adalet talebini büyütmek olduğunu vurguladı. Keskin, mesajlarını paylaşan ailelere teşekkür etti.
Konferans, farklı kimlik ve aidiyetlerden gelen ailelerin yaşadıkları acıları dinlemek ve hafızayı onarmak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Katılımcılar, adaletin ve yüzleşmenin sağlanmasının barış süreci için vazgeçilmez olduğuna dikkat çekti.