Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi'nin yayımladığı kararname kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) davasına bakan İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi kapatıldı. Mahkemenin başkan ve üyeleri ise İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi 1. Heyeti olarak görev yapmaya devam edecek.
Böylece tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile çok sayıda belediye yöneticisinin yargılandığı davanın, aynı başkan ve heyet tarafından ancak yeni mahkeme numarasıyla görülmeye devam edeceği öğrenildi.
Dava aynı heyetle sürecek, yeni üye görevlendirildi
9 Mart'tan bu yana Silivri'de görülen davaya başkanlık yapan Selçuk Aylan, HSK kararıyla İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi 1. Heyet Başkanlığına atandı. Ayrıca davanın görüleceği heyete yeni bir üye de görevlendirildi.
Mahkemenin 1. ve 2. heyetleri, daha önce baktıkları dosyaları bundan sonra İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi çatısı altında yürütmeyi sürdürecek.
HSK'dan İstanbul'daki mahkemelerde kapsamlı görev değişikliği
HSK Birinci Dairesi'nin 30 Haziran 2026 tarihli kararnamesiyle İstanbul'da görev yapan çok sayıda ağır ceza ve ticaret mahkemesi başkanının görev yerleri değiştirildi. Karar kapsamında 20, 34, 35, 36, 38, 40 ve 41. Ağır Ceza Mahkemeleri başkanları farklı mahkemelere atanırken, İBB davasını yürüten heyetin görevine yeni mahkeme bünyesinde devam etmesi kararlaştırıldı.
Yargılama 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edecek
HSK'nın yeniden yapılandırma kararı doğrultusunda İBB davasının esasına ilişkin herhangi bir değişiklik yapılmadı. Yargılama, aynı başkan ve heyet tarafından İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürdürülecek.