Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, hayatını kaybeden Altan Öymen için kaleme aldığı mesajda, onun yalnızca “CHP eski genel başkanı” olarak anılmasının yetersiz olduğunu belirtti. Bildirici’ye göre Öymen’in asıl kimliği gazetecilikti.
Bildirici, Uğur Mumcu ile birlikte imza attıkları "Sunta dosyası"nın Türkiye'de araştırmacı gazeteciliğin öncülerinden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, 12 Eylül döneminde Anadolu'yu dolaşarak kaleme aldıkları röportajların dönemin karanlığında umut veren metinler olduğunu dile getirdi.
“Etik duruşu dimdikti”
Faruk Bildirici, Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin güncellenmesinde Altan Öymen ile birlikte çalıştıklarını aktararak, onun etik ilkelere olan bağlılığına dikkat çekti. Bildirici, “Bu yüzden de Siluetini Sevdiğimin Türkiyesi adlı kitabımda onu anlatırken gazeteciliğine özel bir yer ayırdım” dedi.
Mesajını duygusal bir veda ile sonlandıran Bildirici, şu sözleri kullandı: “Güle güle Altan abi. Görkemli, tertemiz, imrenilesi bir iz bıraktın ardında. Bizlere bıraktığın gazetecilik mirasın çok değerli...”