İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,7681 %0.04
52,9777 %0.21
6.952,22 % 0,86
74.788,81 %0.314
Muhalif. GÜNDEM Erdoğan: İsrail’in Somaliland’i tanımasının kimseye faydası yok

Erdoğan: İsrail’in Somaliland’i tanımasının kimseye faydası yok

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada İsrail’in Somaliland’i tanıma kararını yeniden eleştirdi, "Kimseye faydası yok" dedi.

Okunma Süresi: 2 dk

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Somaliland Cumhuriyeti'ni tanımasının ne Somaliland'e ne de bölgeye fayda sağlayacağını söyledi.

Reuters'da yer alan haberde; Erdoğan Aralık ayında, İsrail'in 1991'de bağımsızlığını ilan eden Somaliland'i resmen tanıma kararının yasa dışı ve kabul edilemez olduğunu söylemiş ve İsrail'i Afrika Boynuzu'nu istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçlamıştı.

Erdoğan, Addis Ababa'ya yaptığı ziyaret sırasında düzenlediği basın toplantısında, "Etiyopya’nın içinde bulunduğu coğrafyada devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne kıymet veren tutumumuzun altını bilhassa çizmek istiyorum." dedi ve Türkiye'nin bölgede yeni çatışmalar görmek istemediğini belirtti.

Erdoğan, "Biz, bölgenin sorunlarına bölge ülkelerinin çözüm geliştirmesini ve Afrika Boynuzu'nun yabancı güçlerin mücadele alanına çevrilmemesi gerektiğine inanıyoruz. İsrail'in Somaliland'i tanımasının ne Somaliland'e, ne de Afrika Boynuzu'na faydası olmadığını tekrar vurgulamak istiyorum." dedi.

NATO üyesi Türkiye son yıllarda Afrika'daki nüfuzunu artırarak Somali'nin güvenlik güçlerini eğitti ve ülkeye kalkınma yardımı sağladı. Ankara, Etiyopya gibi diğer bölge ülkeleriyle de yakın ilişkiler geliştirdi.

Somali, Birleşik Arap Emirlikleri'nin İsrail'i Somaliland'i tanıma konusunda etkilediğini iddia ederek bu ülkeyle tüm ilişkilerini kesti. Mogadişu, Katar ile bir savunma anlaşması imzalarken, Türkiye de güç gösterisi olarak bu ülkedeki üssüne savaş uçakları gönderdi. 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız