Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Olağanüstü Zirvesinde yaptığı konuşmada, İsrail’in Katar’daki Hamas müzakere heyetine yönelik saldırısını sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan, "Son saldırı İsrail'in haydutluğunu artık farklı bir boyuta taşımıştır" dedi.
Erdoğan, "Dünya kamuoyunun bu toplantımızı İslam aleminin Katar’a koşulsuz desteğinin bir tezahürü olarak görmesi gerektiğinin altını çiziyorum. Türkiye olarak dost ve kardeş müttefik ülkemiz Katar’ın her daim yanında olduğumuzu tekraren vurguluyorum" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı, İsrail’i "karşımızda kaostan ve kandan beslenen bir terör zihniyeti ve onun vücut bulduğu bir devlet" olarak nitelendirdi. İsrail’in işlediği suçların cezasız kalmasıyla ayakta kaldığını belirten Erdoğan, "Soykırımcı İsrail durdurulmalı" dedi.
Erdoğan, İsrail’e karşı uluslararası hukuk mekanizmalarının kullanılmasını, bazı ülkelerin Filistin’i tanıma adımlarının somut yaptırımlarla desteklenmesini ve İsrail’in ekonomik olarak da sıkıştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Türkiye’nin 1,5 senedir İsrail ile tüm ticari ilişkilerini durdurduğunu açıkladı.
Erdoğan, soykırım nedeniyle şehit olan Filistinli ve Katarlı kardeşlerine Allah’tan rahmet dileyerek, zirvenin önemine işaret etti. İsrail’in bölgede istikrarsızlık yaratma amacına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, İslam aleminin İsrail’in emellerini boşa çıkaracak kapasiteye sahip olduğunu söyledi.