İstanbul
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,0139 %0.12
56,1125 %0.06
6.740,80 %0.33
84.150,01 %-1.05
Muhalif. GÜNDEM Cevdet Yılmaz'dan 2029 vizyonu: Ekonomide büyüme ivmesi artacak

Cevdet Yılmaz'dan 2029 vizyonu: Ekonomide büyüme ivmesi artacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Elazığ'da katıldığı zirvede Türkiye ekonomisinin 2029 yılına kadar kademeli olarak güçleneceğini ve büyüme oranının yüzde 5 seviyesine çıkacağını açıkladı.

Cevdet Yılmaz'dan 2029 vizyonu: Ekonomide büyüme ivmesi artacak
KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 2 dk

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Elazığ'da düzenlenen TÜRKONFED 27'nci İş Dünyası Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin küresel belirsizliklere rağmen sergilediği direnci vurguladı. Orta Vadeli Program kapsamında hedeflenen büyüme rakamlarına değinen Yılmaz, ekonominin önümüzdeki üç yıllık süreçte kademeli bir güçlenme evresine gireceğini belirtti.

Büyüme ve refah artışı hedefi

Yılmaz, 2025 yılında yüzde 3,7 olarak öngörülen büyüme oranının 2026'da yüzde 3,3 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini, ancak bu sürecin ardından ivmenin artarak 2029 yılında yüzde 5'lik bir büyüme oranına ulaşılacağını ifade etti. Kişi başına düşen milli gelirde de önemli bir eşiğin aşılacağını belirten Yılmaz, 2026 yılında bu rakamın 20 bin doları geçmesini beklediklerini dile getirdi. Enflasyonla mücadele konusunda ise dezenflasyon sürecinin kararlılıkla sürdüğünü ve hedefin tek haneli rakamlar olduğunu yineledi.

Cevdet Yılmaz'dan 2029 vizyonu: Ekonomide büyüme ivmesi artacak

Stratejik alanlarda dışa bağımlılık azalacak

Ekonomik güvenlik ve dayanıklılığın yeni dönemin temel kavramları olduğunu belirten Yılmaz, kritik sektörlerde dışa bağımlılığı azaltacak stratejik dönüşümün başladığını kaydetti. Enerji ve gıda arz güvenliğinin yanı sıra yeşil dönüşümün de rekabetçilik açısından hayati önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, COP31 toplantısının bu alandaki vizyonu ortaya koymak için önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Ayrıca, yerli üretim kapasitesinin artırılmasıyla küresel değer zincirlerindeki konumun güçlendirileceği ifade edildi.

Terörsüz Türkiye ile ekonomik sıçrama

Konuşmasında terörün Türkiye ekonomisine olan maliyetine de dikkat çeken Yılmaz, son 40 yılda bu maliyetin en az 2,3 trilyon dolar olduğunu hesapladıklarını açıkladı. Terörsüz bir Türkiye hedefinin sadece güvenlik değil, aynı zamanda büyük bir ekonomik fırsat olduğunu belirten Yılmaz, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yatırım ve istihdam potansiyelinin bu sayede çok daha güçlü bir şekilde harekete geçeceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız