Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye'den hizmet veren uluslararası eSIM sağlayıcılarını hedef alan önemli bir karar aldı. 10 Temmuz 2025 tarihli ve E-98966759-450.08-36681 sayılı kararla, birçok eSIM platformuna erişim engeli getirildi.
Hangi eSIM platformları engellendi?
Erişim engeli getirilen hizmet sağlayıcılar şunlar:
- Saily
- Airalo
- Holafly
- Nomad
- Instabridge
- Mobimatter
- Alosim
- BNESIM
Bu platformlar, özellikle yurt dışına çıkan kullanıcılar için ekonomik mobil veri çözümleri sunmalarıyla biliniyordu.
Engelin gerekçesi açıklanmadı
Kararın BTK Yetkilendirme Dairesi Başkanlığı tarafından alındığı bildirilirken, resmi gerekçeye dair kamuoyuna açık bir açıklama yapılmadı. Ancak engelin, yetkisiz telekom hizmeti sunumu gerekçesiyle uygulanmış olabileceği değerlendiriliyor.
Prof. Dr. Yaman Akdeniz'den tepki
Erişim engeline ilişkin İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Akdeniz, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Engellemedikleri bir eSIM sağlayıcıları kalmıştı herhalde. Yurt dışına gidenleri ‘bizimkilere’ muhtaç etme girişimi. Aman alternatif ve daha ucuz servisleri kullanmayalım.”
Yurt dışı veri kullanımında artan eSIM talebi
Son yıllarda özellikle yurtdışına seyahat eden kullanıcılar arasında eSIM teknolojisine ilgi artmıştı. Airalo, Holafly ve benzeri platformlar, roaming ücretlerine alternatif sunarak kullanıcıların düşük maliyetle internet erişimi sağlamasına olanak tanıyordu. Erişim engelinin bu kullanıcıları nasıl etkileyeceği ise merak konusu.