Adalet Bakanı Akın Gürlek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda yürütülen soruşturmada Alihan Kuriş ile 49 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı. Gürlek, dosyanın örgüt kurma ve yönetme, kara para aklama ile Vergi Usul Kanunu’na muhalefet suçlamaları kapsamında uzun süredir takip edildiğini söyledi.
Trabzon’da AK Parti İl Başkanlığı’nın 25’inci Yıl Vefa Yemeği öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gürlek, gözaltı çalışmalarının sürdüğünü ve henüz yakalanmayan kişilerin bulunduğunu belirtti.
Mali yapılanma vurgusu
Gürlek, soruşturmanın dini bir görüşe, cemaate ya da toplum kuruluşuna karşı yürütülmediğini savunarak operasyonun tamamen mali yapılanmaya yönelik olduğunu ifade etti. Sürecin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takdirinde devam ettiğini kaydetti.

Fenerbahçe otobüsüne saldırı dosyası
Adalet Bakanı, 4 Nisan 2015’te Trabzon’da Fenerbahçe takım otobüsüne düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin soruşturmayı da değerlendirdi. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan faili meçhul suçlarla mücadele bürosunun dosya üzerinde çalıştığını, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yeni ayrıntı ve delillere ulaştığını söyledi.
Gürlek’in verdiği bilgiye göre beş kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı; dört şüpheli yakalanırken bir kişi firari durumda. Yeni deliller arasında HTS ve baz istasyonu kayıtları ile ele geçirilen tüfeğin bulunduğunu belirten Gürlek, yakalanan kişilerin gözaltı sürelerinin dolup dolmadığı ya da tutuklama talebiyle sevk edilip edilmediği konusunda bilgisi olmadığını da ekledi.
Soruşturma yetkisinin başsavcılıkta olduğunu vurgulayan Gürlek, faili meçhul suçlarla mücadelenin kararlılıkla süreceğini söyledi.