İstanbul Kemerburgaz’da 1 Mart 2024 tarihinde meydana gelen ve Oğuz Murat Aci’nin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trajik kazanın ardından, oğlu Timur Cihantimur’u yurt dışına kaçıran anne Eylem Tok’un iade sürecinde kritik bir gelişme yaşandı. Gazeteci Emrullah Erdinç tarafından paylaşılan bilgilere göre, ABD’deki federal mahkeme, Türkiye’nin iade talebi doğrultusunda yürütülen yasal prosedürleri dondurdu.
Rhode Island Federal Mahkemesi tarafından verilen kararda, temyiz süreci sonuçlanana kadar iade işleminin gerçekleştirilemeyeceğine hükmedildi. Mahkeme heyeti, iade talebine dayanak oluşturan tutuklama emrindeki "makul sebep" tartışmalarının ve dosyadaki bazı eksik olduğu iddia edilen unsurların üst mahkemece incelenmesi gerektiğini vurguladı. Kararda ayrıca, Tok’un mevcut aşamada iade edilmesinin, anayasal bir hak olan temyiz başvurusunu işlevsiz kılacağı belirtildi.
Tutukluluk hali devam edecek
Mahkeme, iade işlemini askıya almasına rağmen Eylem Tok’un serbest bırakılması yönünde bir karar vermedi. Alınan hüküm doğrultusunda Tok, temyiz süreci tamamlanana kadar ABD’de tutuklu kalmaya devam edecek. Ancak bu süre zarfında Türkiye’ye teslim edilmeyecek. Hukukçular, davanın bu aşamaya gelmesinde savunma tarafının yaptığı usul itirazlarının etkili olduğunu ifade ediyor.
Olayın geçmişi ve hukuki karmaşa
Kemerburgaz’daki kaza sonrası önce Mısır’a, ardından ABD’ye kaçan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur, Interpol üzerinden çıkarılan kırmızı bülten ve Türkiye’nin yoğun diplomatik çabaları sonucu ABD’de yakalanmıştı. Kazayı yapan Timur Cihantimur’un ABD vatandaşı olması, başından beri iade sürecini zorlaştıran temel unsurlardan biri olarak görülüyordu.
Daha önce Cihantimur'un Türkiye'ye iade edilmesine yönelik olumlu kararlar çıkmış olsa da son mahkeme kararı, Eylem Tok özelindeki sürecin bir süre daha ABD yargısının takvimine bağlı kalacağını kesinleştirmiş oldu.