İstanbul
Açık
29°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,5555 %-0.49
47,7371 %-0.4
4.394,85 % -0,43
118.420,01 %-0.249
Ara
Muhalif. GÜNDEM 42 milyon aboneli IShowSpeed’in İstanbul Turu: Tarihi şehir çok yanlış tanıtıldı

42 milyon aboneli IShowSpeed’in İstanbul Turu: Tarihi şehir çok yanlış tanıtıldı

Dünyanın en çok izlenen YouTube yayıncılarından biri olan ‘IShowSpeed’ veya ‘Speed’ adıyla tanınan Darren Jason Watkins Jr’un İstanbul’da yaşadıkları gündem oldu. Speed önce Yunanistan’daydı, şimdi de İstanbul’a geldi ve bakalım yayıncının İstanbul turunda neler yaşandı?

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 4 dk

YouTube’da 42 milyon takipçisi bulunan ünlü yayıncı IShowSpeed, İstanbul’a yaptığı ziyarette yaşadıkları ve yaptığı canlı yayın sosyal medyada gündeme oturdu. Ancak güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginliği ile dünyanın en özel şehirlerinden biri olan İstanbul’un, yanlış ve yüzeysel biçimde tanıtılması haklı eleştirilere yol açtı.


Yayıncının İstanbul turunda neler yaşandı?  

Sabah saatlerinden itibaren yaklaşık 8 saat süren canlı yayında, ünlü şef CZN Burak’ın rehberliğinde şehri gezmeye çalışan Speed, turu boyunca İstanbul’un ruhunu ve kültürel derinliğini yansıtmayan bir rota izledi. Oysa ilk durak Galata Kulesiydi. Galata Kulesi’nde güvenlik olarak çalışanların İngilizce bilmemesi nedeniyle, kulenin tarihi hakkında bilgi alamayan Speed,  videonun bu bölümüyle çok ses getirdi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı tarihi kulede yaşanan bu durum yine mi liyakatsizlik  eleştirilerine  sebep olurken,  Dezenformasyonla Mücadele Merkezi devreye girdi ve bir açıklama yayınladı. (açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz). Biz şimdi Speed ile İstanbul turuna devam edelim.


Speed, Galata’dan Taksim Meydanı’na kadar çok büyük bir kalabalığın içinde korumalar eşliğinde yürüyerek ilerledi.

Tur sırasında bir Maraş dondurmacısının yaptığı klasik şakanın ardından Speed’in ağzına peçete sokulması vb. gibi hoş olmayan anlar yaşanırken, yoğun kalabalık ve trafik nedeniyle Speed, geldiği VIP araç yerine motosiklet ile Taksim Meydanı’ndan ayrıldı. Caddede insanlar Speed'i koşarak takip etmeye çalıştı, motorlu ekipte Speed dahil çok kişide kask da yoktu.  Neyse ki kısa süre içerisinde birinin aklına geldi ve kasklar takıldı. 


Ardından dünyada tema park kültürünün doğduğu ABD’den gelen bir yayıncının İstanbul’daki kültürel zenginlikler yerine Vialand’e götürülmesi, izleyiciler tarafından “isabetsiz bir tercih” olarak yorumlandı. Burada CZN Burak isimli restoran sahibiyle bir araya geldi.  8 saatlik yayının neredeyse yarısını oraya gidiş geliş ve birkaç oyuncakla geçirdiler. 
Speed daha sonra rehber arkadaşının restoranında bayılıncaya kadar yemek yedi. Ardından da sosyal medyada viral haline gelen (korkunç) çaydanlık şakasına maruz kaldı.

Yine uzun uzun yollar aşıldı ve hayvanat bahçesine gidildi. Orada turun en ilginç anlarından biri olan başka bir YouTuber Tuna Tavus ile yağlı güreş yaptı. Hayvanat bahçesinde maymun tarafından ısırılmasıyla da yayınında gündem yarattı. Daha sonra korku evine götürülen Speed’in korktuğu için mekândan ayrıldığı düşünüldü ancak gerçeğin orada telefonun çekmemesi ve yayının aksaması olduğu anlaşıldı. Sadece bu durum bile  organizasyonunun plansızlığını bir kez daha gözler önüne serdi.


Şehirde birçok köklü, tarihi  ve bilinen hamam varken, Tophane, Çemberlitaş, Süleymaniye ya da Üsküdar’a değilde Çekmeköy’de bir hamama götürülmesi de eleştirilere neden oldu.

İstanbul’un Zengin Mirasına karşın  yüzeysel bir tur


42 milyon takipçili bir yayıncının, İstanbul gibi her köşesi tarih ve kültürle dolu bir şehri yalnızca basit eğlence duraklarıyla tanıtması, kentin uluslararası imajına zarar verecek bir tanıtım örneğine dönüştü. Binlerce yıllık geçmişiyle medeniyetlerin kesişme noktası olan İstanbul, tarihi yarımadadan sanat galerilerine, Boğaz kültüründen müzelerine kadar derinlemesine keşif imkânları sunarken, plansız bir turla tanıtılması önemli bir fırsatın heba edilmesi olarak değerlendirildi. 
Speed’in İstanbul gezisi milyonlara ulaşan sosyal medya etkileşimi yakalasa da, şehrin zengin kültürel birikimini aktarmak yerine plansız ve sığ bir turist güzergâhına sıkışması sebebiyle haklı eleştirilerin odağında kaldı.

*Yazının başında söz ettiğimiz Galata Kulesi’nde İngilizce bilen personel olmaması eleştirisine  DMM’den yapılan açıklamada, yapının tarihiyle ilgili bilgiye, farklı dillerde rehberlik yapabilen personel ve QR kod destekli dijital sistemler aracılığıyla kolayca erişilebildiği belirtildi. Videoda İngilizce bilmediği belirtilen personelin güvenlik görevlisi olduğu aktarılan açıklama ise şöyle: 
“Galata Kulesi’nde çekilen bir videoya ilişkin bazı basın organlarında ve sosyal medyada yer alan yorum ve iddialar, kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir. Görüntülerde yer alan kişiler güvenlik görevlisidir, görevleri ziyaretçi güvenliğini sağlamak ve yönlendirme desteği sunmaktır. Tarihi bilgi aktarmak bu personelin sorumluluğu değildir. Sadece belli bir ana ait görüntüler üzerinden oluşturulan olumsuz algılar gerçeği yansıtmamaktadır. Bu tür içeriklerin kültürel ve turistik değerlerimizi hedef aldığı açıktır. Kamuoyunu yanıltıcı içeriklere karşı dikkatli olmaya, doğru ve teyitli bilgilere itibar etmeye davet ediyoruz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *