İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,7615 %0.02
52,9917 %0.2
6.894,75 % 0,02
74.768,72 %1.018
Muhalif. EKONOMİ TZOB açıkladı: Ramazan öncesi markette zam yağmuru

TZOB açıkladı: Ramazan öncesi markette zam yağmuru

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son 15 günde markette 41 ürünün 27’sinde fiyat artışı görüldüğünü açıkladı. En fazla zam pırasada yaşanırken, üretici ile market arasındaki fiyat farkları dikkat çekti.

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ramazan ayı öncesinde temel gıda ürünlerindeki fiyat değişimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bayraktar, son 15 günlük süreçte markette satılan 41 ürünün 27’sinde fiyat artışı, 14’ünde ise fiyat düşüşü yaşandığını belirterek, “Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 42,9 ile pırasa oldu. Pırasayı yüzde 32,1 ile marul, yüzde 27,4 ile kabak, yüzde 25,6 ile sivri biber izledi” dedi.

TZOB verilerine göre, market fiyatları genel olarak yükselirken üretici ile market arasındaki fiyat farkları da dikkat çekti. Aynı dönemde markette fiyatı en çok düşen ürün yüzde 9,6 ile yeşil mercimek olurken, onu antepfıstığı, nohut, kuru soğan ve havuç takip etti.

Ramazan öncesi yıllık tablo daha çarpıcı

Geçen yıl ile bu yılın ramazan ayı öncesindeki fiyatlar karşılaştırıldığında, markette 39 ürünün 32’sinde fiyat artışı, 7’sinde ise fiyat düşüşü gerçekleşti. Bayraktar, “Markette en fazla fiyat artışı yüzde 197,4 ile limonda görüldü. Limonu kabak, fındık ve elma izledi” ifadelerini kullandı. Aynı dönemde markette fiyatı en çok düşen ürünler kuru soğan, kuru fasulye, nohut ve beyaz lahana oldu.

Üretici fiyatlarına da değinen Bayraktar, geçen yıla göre 31 ürünün 21’inde fiyat artışı yaşandığını, 9’unda fiyat düşüşü görüldüğünü, bir üründe ise değişim olmadığını aktardı. Üreticide en fazla fiyat düşüşünün yüzde 68,5 ile kuru soğanda gerçekleştiğini, en yüksek artışın ise yüzde 212,7 ile limonda görüldüğünü söyledi.

Fiyat değişimlerinin nedenleri

Bayraktar, kuru soğanda yüksek rekolte ve artan sıcaklıklar nedeniyle depolarda bozulmalar yaşandığını, üreticilerin ürün kaybı riskini azaltmak için piyasaya düşük fiyatla satış yaptığını belirtti. Patateste talep durgunluğunun, karnabaharda ise tüketimin azalmasının fiyatları aşağı çektiğini ifade eden Bayraktar, 2025’te yaşanan zirai don nedeniyle fındık rekoltesinin düştüğünü ancak buna rağmen piyasada manipülatif hareketlerle fiyatların gerilediğini kaydetti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız