Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde son haftalarda görülen gerileme 26 Mayıs haftasında da sürdü. Açıklanan verilere göre brüt rezervler bir önceki haftaya kıyasla düşüş göstererek 160 milyar doların altına indi.
Brüt rezervler 159,2 milyar dolara geriledi
TCMB verilerine göre, 26 Mayıs haftasında brüt rezervler 159,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki hafta bu rakam 160,2 milyar dolar olarak kaydedilmişti.
Böylece Merkez Bankası'nın toplam brüt rezervlerinde yaklaşık 1 milyar dolarlık düşüş yaşandı.
Net rezervlerde de gerileme görüldü
Aynı dönemde net rezervler de aşağı yönlü hareket etti. Verilere göre net rezervler, bir haftada 1,2 milyar dolar azalarak 45,8 milyar dolara geriledi.
Net rezervlerdeki düşüş, rezerv görünümündeki zayıflamanın sürdüğüne işaret etti.
Swap hariç net rezervler 26,6 milyar dolara indi
Piyasaların yakından takip ettiği swap hariç net rezervlerde de gerileme kaydedildi. Söz konusu kalem, haftalık bazda 2,2 milyar dolar düşüşle 26,6 milyar dolar seviyesine çekildi.
Swap hariç net rezervler, Merkez Bankası'nın kullanılabilir rezerv gücünü göstermesi açısından ekonomistler tarafından önemli göstergeler arasında değerlendiriliyor.
Piyasaların odağında rezerv verileri bulunuyor
TCMB rezervlerindeki değişim, döviz piyasaları ve para politikası açısından yakından izlenmeye devam ediyor. Özellikle brüt, net ve swap hariç net rezervlerdeki hareketler, finans piyasalarının takip ettiği temel ekonomik göstergeler arasında yer alıyor.