Sigaraya zam beklentisi yeniden gündeme geldi. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol dündar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şubat ayı içerisinde maliyet ve vergi güncellemeleri nedeniyle sigara fiyatlarında 5 ile 10 lira arasında bir “geçiş zammı” beklendiğini duyurdu.
Yüksek enflasyon, döviz kurundaki dalgalanmalar ve artan vergi yükü, birçok üründe olduğu gibi tütün mamullerinde de fiyat artışlarını beraberinde getiriyor. Sigara, üzerindeki yüksek vergi oranları nedeniyle zamların en hızlı yansıdığı ürün grupları arasında yer alıyor.
Erol dündar’ın paylaşımına göre, yapılması öngörülen artışın temel nedeni üretim maliyetleri ile vergi oranlarında yaşanan güncellemeler. Söz konusu artışın, asıl zam öncesinde uygulanan bir geçiş zammı niteliği taşıdığı ifade ediliyor.
Türkiye’de sigara yasakları
Türkiye’de tütün mamullerinin kapalı alanlarda tüketimi, 19 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5727 sayılı Kanun ile büyük ölçüde yasaklandı. Bu düzenleme, 2009 Temmuz ayı itibarıyla tam kapsamlı olarak uygulanmaya başladı.
2013 yılında taşıtlar içerisinde sigara içilmesi yasaklanırken, 2019 yılında tütün mamullerinde düz ve standart paket uygulamasına geçildi. 2020 itibarıyla ise yalnızca bu standart paketlerin satılmasına izin verildi.
Yeni yasaklar gündemde
İktidarın, sigara kullanımına yönelik yeni düzenlemeler üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, henüz taslak aşamasında olan çalışmayla mevcut yasaklara yenilerinin eklenmesi planlanıyor.
Hazırlanan taslakta; AVM girişleri, plajlar, parklar ve kış bahçelerinin de sigara içilmesi yasak alanlar listesine dahil edilmesi öngörülüyor. Düzenlemenin hayata geçmesi halinde, kamusal alanlardaki sigara kullanımına yönelik denetimlerin artırılması bekleniyor.