İstanbul
Az bulutlu
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,2468 %0.20
56,2126 %0.02
7.141,07 %0.25
79.305,99 %-1.21
Muhalif. EKONOMİ Kocaeli'nde e-ihracat atağı: Her 10 satıcıdan 6'sı küresel pazarda

Kocaeli'nde e-ihracat atağı: Her 10 satıcıdan 6'sı küresel pazarda

Trendyol verilerine göre Kocaeli'ndeki satıcıların yüzde 58'i e-ihracat yapıyor. Son bir yılda siparişler yüzde 65 artarken, kent Türkiye genelinde 5'inci sırada yer alıyor.

Kocaeli'nde e-ihracat atağı: Her 10 satıcıdan 6'sı küresel pazarda
KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 4 dk

Kocaeli, sanayi ve üretimdeki gücünü dijital ticarete de taşıyor. Trendyol'un açıkladığı verilere göre, kentteki satıcıların yüzde 58'i aktif olarak e-ihracat gerçekleştiriyor. Bu oran, her 10 satıcıdan 6'sının ürünlerini yurt dışındaki müşterilere ulaştırdığı anlamına geliyor. Kocaeli'nden yapılan e-ihracat siparişleri son bir yılda yüzde 65'in üzerinde artış gösterdi.

Türkiye genelinde e-ihracatta 5'inci sırada yer alan Kocaeli'nden en fazla ürün gönderilen ülkeler Romanya, Suudi Arabistan ve Yunanistan oldu. Bulgaristan ve Birleşik Arap Emirlikleri de öne çıkan pazarlar arasında bulunuyor. Kocaelili satıcıların toplam e-ihracat satış hacminin yüzde 21'i Körfez ülkelerinden, yüzde 11'i ise Doğu Avrupa pazarlarından geliyor.

Moda ve tekstil öne çıkıyor

Kocaeli'nden yapılan e-ihracatta moda ve tekstil ürünleri ilk sıralarda yer alıyor. T-shirt ve sweatshirt en çok satılan ürünler olurken, yastık, pijama takımı, çorap, pantolon, kemer, elbise, kazak ve etek de dikkat çekiyor. Kentteki satıcılar iç pazarda 10,9 milyon sipariş hacmine ulaşırken, platformda satış yapan Kocaelili işletme sayısı son bir yılda yüzde 17 arttı.

Kocaelili satıcılardan en fazla alışveriş yapan iller İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, Bursa, Antalya ve Kocaeli de ilk sıralarda yer alıyor. Adana, Mersin, Konya ve Muğla ise yoğun alışveriş yapılan diğer şehirler arasında bulunuyor.

Kategorilerde güçlü satış payları

Kocaelili işletmeler, bahçe ve ev bakım, temizlik ve hijyen, sağlıklı yaşam ve anne-bebek kategorilerinde de güçlü satış paylarına sahip. Çiçek soğanı satışlarının yüzde 72'sinden fazlasını, cam ve parlak yüzey temizleyici satışlarının yüzde 50,3'ünü, çamaşır leke çıkarıcı satışlarının yüzde 40,5'ini, protein bar satışlarının yüzde 45'ini ve devam sütü satışlarının yüzde 50,3'ünü Kocaelili satıcılar gerçekleştiriyor.

Zeytinoğlu: Dijital dönüşümün merkezindeyiz

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Zeytinoğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan ve ülkemiz dış ticaretinin yaklaşık yüzde 20'sini gerçekleştiren Kocaeli, ülkemizin en önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biridir. Ticaret Bakanlığının faaliyet illerine göre ihracat istatistiklerinde Kocaeli'nin 2025 yılında İstanbul'un ardından ikinci sırada yer alması da ilimizin ihracat gücünü ortaya koyuyor" dedi.

Kocaeli'nde e-ihracat atağı: Her 10 satıcıdan 6'sı küresel pazarda

Zeytinoğlu, "Dijital dönüşümün merkezinde yer alan ilimizin bu üretim gücünün, e-ihracat kanallarıyla daha geniş pazarlara taşınmasını son derece kıymetli buluyoruz. Dijital ticaretin sunduğu imkanların özellikle KOBİ'lerimizin yeni müşterilere ve farklı coğrafyalara ulaşmasına, pazar çeşitliliğini artırmasına ve Kocaeli'nin küresel ticaretteki konumunu daha da güçlendirmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Bulut: Üretim gücü dijital pazarlarda karşılık buluyor

Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut ise, "Kocaeli güçlü sanayi yapısının yanı sıra kimyadan tekstile, otomotivden makineye, gıdadan metale uzanan geniş bir üretim ve ticaret ekosistemine sahip. İşletmelerimizin farklı kategorilerde Türkiye genelinde önemli satış paylarına ulaşması, bu çeşitliliğin dijital ticarete de güçlü biçimde yansıdığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Bulut, Kocaeli Ticaret Odası olarak üyelerin dış ticaret kapasitelerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "2018 yılında kurduğumuz İhracat Destek Ofisimiz aracılığıyla firmalarımıza hedef pazar araştırmalarından devlet desteklerine, dış ticaretten e-ihracata kadar birçok alanda ücretsiz danışmanlık sunuyoruz. Bu çalışmalarımızı uluslararası iş bağlantılarıyla da destekliyoruz" dedi.

2024 yılında Trendyol ile gerçekleştirilen e-ihracat bilgilendirme toplantısını hatırlatan Bulut, "Üyelerimizin dijital ticaretin sunduğu fırsatlardan daha fazla yararlanabilmesi için güçlü kurum ve platformlarla iş birliklerine önem veriyoruz. Bugün Kocaeli'nde Trendyol üzerinden satış yapan işletmelerin yüzde 58'inin e-ihracat gerçekleştiriyor olması, e-ihracat siparişlerinin son bir yılda yüzde 65'in üzerinde ve platformda satış yapan Kocaelili işletme sayısının yüzde 17 artması önemli bir gelişime işaret ediyor" diye konuştu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız