İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,5860 %-0.48
47,7946 %-0.42
4.352,20 % -1,39
117.419,99 %1.772
Ara
Muhalif. EKONOMİ İşlenmeyen tarım arazileri 1 Eylül’de kiraya verilecek: Tapu sahiplerine kritik uyarı!

İşlenmeyen tarım arazileri 1 Eylül’de kiraya verilecek: Tapu sahiplerine kritik uyarı!

2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri, 1 Eylül 2025 itibarıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından malikinin rızası aranmadan kiraya verilecek. Kira gelirleri ise doğrudan arazi sahibine aktarılacak.

Okunma Süresi: 2 dk

Milliyet'in haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerini kapsayan yeni uygulamasını 1 Eylül 2025 itibarıyla hayata geçirecek. Düzenleme kapsamında, atıl durumdaki araziler, maliklerinin rızası aranmadan kiraya verilecek. Ancak elde edilecek kira geliri tapu sahiplerine aktarılacak.

İlk adım: 30 Eylül’de listeler açıklanacak

Kapsama giren tarım arazileri 30 Eylül'de ilan edilecek. Listede adı geçen maliklere, tarımsal faaliyet yapacaklarını belgelemeleri için süre tanınacak. İlk kiralamalar ise 16 Ekim 2025’te başlayacak.

Kimler başvurabilir?

Durumu milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı'ya göre kiralamalarda öncelik, ikamet ettiği köyde ya da mahallede üretim yapan kişilere verilecek. Talep fazlası durumunda en yüksek teklifi sunan kişi ya da kuruluş kiracı olacak. STK’lar ve meslek odaları da başvuru yapabilecek.

Hangi araziler kapsam dışında?

Dikili tarım arazileri ile örtü altı tarım yapılan alanlar kapsam dışı tutulacak. Ayrıca ekonomik verimliliği bulunmayan parseller de değerlendirme dışında kalabilecek.

Kira bedelleri ve itiraz hakkı

Kira bedelleri komisyonlarca belirlenecek ve rayiç bedelin altında olmayacak. Bedel, kesintisiz şekilde arazi sahiplerine ödenecek. Sahiplerine ulaşılamayan durumlarda kira gelirleri, kamu bankalarında nemalandırılarak saklanacak ve sonradan hak sahiplerine aktarılacak.

Maliklerin yapması gerekenler

Tapu sahipleri, listelerde yer alan parselleri için bulundukları tarım il ya da ilçe müdürlüğüne itiraz edebilecek. Ayrıca arazisini kullanacağını belgeleyen malikler, arazilerini kiraya verilmeden önce tekrar işleme hakkına sahip olacak.

Kiracılar üretim desteği alabilecek

Kiracı olarak araziyi kullanan üreticiler, sözleşme süresi boyunca devletin sağladığı tarımsal desteklerden yararlanabilecek. Arazi teslimi ise sözleşmeden sonraki 15 gün içinde yapılacak.

Tarım dışı amaçla kullanılamayacak

Kiralanan araziler yalnızca tarımsal üretim amacıyla kullanılabilecek. Aksi durumlarda sözleşme feshedilecek ve arazi geri alınacak.

Uygulamanın amacı, Türkiye genelindeki atıl tarım alanlarının ekonomiye kazandırılması ve üretimde verimliliğin artırılması olarak açıklandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *