İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5192 %0.04
49,5705 %-0.06
5.774,07 % 0,37
91.408,45 %-2.027
Ara
Muhalif. EKONOMİ Dünya genelinde kırmızı et fiyatları rekor seviyeye ulaştı

Dünya genelinde kırmızı et fiyatları rekor seviyeye ulaştı

Küresel kırmızı et fiyatları, hayvan sayısındaki düşüş, artan talep, kuraklık ve yüksek tarifeler nedeniyle rekor seviyelere çıktı. FAO verilerine göre, Temmuz ayında et fiyatları aylık bazda yüzde 1,2 artarak 127,3 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Okunma Süresi: 1 dk

FAO Gıda Fiyat Endeksi kapsamında Et Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 6 artış gösterdi. ABD’de dana kıyma fiyatları Temmuz’da 453 gram için 6,3 doları aşarken, yıllık artış yüzde 15,9’a ulaştı; bu oran ABD’deki yıllık enflasyonun (yüzde 2,7) çok üzerinde gerçekleşti.

Avrupa’da da durum benzer: AB ülkelerinde 11-17 Ağustos haftasında karkas kırmızı et fiyatları 100 kilogram için 662,31 avroya çıkarak yıllık yüzde 32,8 artış gösterdi. İngiltere’de ise kıyma fiyatları geçen yılın ağustosundaki 7,2 pound seviyesinden bu yıl 10,6 pounda yükseldi; yıllık artış yüzde 47’ye ulaştı.

FAO analizine göre, sığır ve koyun eti fiyatlarındaki artış, Çin ve ABD’den gelen güçlü talep, Avustralya ve Brezilya’daki üretim kısıtları ve ABD’nin Brezilya’dan ithalata getirdiği yüzde 50’lik tarife nedeniyle körüklendi. ABD’de büyükbaş hayvan sayısı 86,7 milyonla 1950’lerden bu yana en düşük seviyeye geriledi; kuraklık ve yüksek yem maliyetleri bu düşüşü hızlandırdı.

Uzmanlar, alınacak önlemlerin etkisinin uzun vadede görülebileceğini, kırmızı et fiyatlarının kısa vadede yüksek seyretmeye devam edeceğini belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *