İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,4899 %0.22
56,3586 %-0.25
6.898,85 %-0.74
79.774,66 %0.20
Muhalif. EKONOMİ Darphane'nin madeni para üretimi ilk 7 ayda yarı yarıya eridi

Darphane'nin madeni para üretimi ilk 7 ayda yarı yarıya eridi

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün güncel verilerine göre, 2026 yılının ilk yedi ayında tedavüle verilen madeni para miktarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 52,9 azalarak 189,6 milyon adede geriledi. En belirgin düşüşün yüzde 69,4 ile 1 TL'de kaydedildiği dönemde, 1 ve 5 kuruşluk paraların basımı ise tamamen durdu.

Darphane'nin madeni para üretimi ilk 7 ayda yarı yarıya eridi
KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye'de nakit para dolaşımında madeni paraların hacmi dikkat çekici bir hızla daralıyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün ocak-temmuz dönemine ilişkin açıkladığı resmi verilere göre, 2026'nın ilk 7 ayında piyasaya sunulan madeni para miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 53 geriledi. Geçtiğimiz yılın ilk 7 ayında 402,8 milyon adet olan toplam madeni para arzı, bu yıl 189 milyon 610 bin adede kadar indi.

1 TL basımında yüzde 70'e yakın düşüş

Piyasadaki üretim gerilemesinde aslan payını, günlük alışverişlerde en çok kullanılan birim olan 1 TL aldı. Geçtiğimiz yılın ilk 7 aylık periyodunda 312,5 milyon adet basılarak piyasaya verilen 1 TL'lik madeni paraların miktarı, bu yıl 95 milyon 479 bine düştü. Böylece 1 TL üretiminde yıllık bazda yüzde 69,4'lük sert bir düşüş kaydedildi. Benzer bir ivme 5 TL'lik madeni paralarda da gözlendi; geçen yıl aynı dönemde 89,2 milyon adet olarak kayıtlara geçen 5 TL üretimi, bu yıl 75 milyon 546 bin adede geriledi.

50 kuruşta dikkat çeken sıçrama

Daha düşük kupürlü madeni paralarda ise genel eğilimin aksine bir hareketlilik yaşandı. Geçen yılın ocak-temmuz döneminde yalnızca 1,1 milyon adet basılan 50 kuruşluk madeni paralar, bu yıl aynı süreçte ciddi bir artış göstererek 18 milyon 117 bin adede ulaştı.

Küçük kuruşlar tedavülden siliniyor

Ekonomik koşullar ve artan maden maliyetleri nedeniyle alım gücü kalmayan en küçük kuruşlar ise fiilen dolaşımdan kalkma noktasına geldi. 2026'nın ilk 7 ayında 25 kuruştan 108 bin, 10 kuruştan ise 360 bin adet piyasaya sunuldu; ancak Darphane şubat ayının ardından bu kupürlerin basımını tamamen kesti.

Yılın ilk 7 ayında 1 kuruş ve 5 kuruşluk madeni paralardan ise hiç basılmadı. Ortaya çıkan tabloya göre, 2026'nın ilk 7 ayında tedavüle giren toplam madeni paraların yüzde 90'ından fazlasını yalnızca 1 TL ve 5 TL'lik madeni paralar oluşturdu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız