Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güçlü alımların etkisiyle 15.000 puan seviyesini aşarak 15.021,82 puana ulaştı ve tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Endeks daha sonra 14.970 puanın üzerinde dengelendi.
Küresel gelişmeler risk iştahını artırdı
ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı’na ilişkin gerilimin anlaşmayla sonuçlanacağı beklentisi, küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Bu gelişme, Borsa İstanbul’da alıcılı seyrin güçlenmesine katkı sağladı.
Bankacılık hisseleri yükselişe öncülük etti
Endeksteki yükselişte özellikle bankacılık hisselerinden gelen alımlar etkili oldu. Daha önce düşüş eğiliminde olan bankacılık endeksi, bu hafta yönünü yukarı çevirdi.
Sektörler genelinde yükseliş
Tüm sektör endeksleri değer kazanırken, en fazla yükseliş yüzde 5,1 ile spor endeksinde görüldü. Spor sektörünü yüzde 4,6 artışla bankacılık endeksi takip etti.
Yabancı yatırımcı ilgisi artıyor
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada güven veren duruşu ve ekonomik gelişmeler, yabancı yatırımcıların Türk lirası varlıklara olan ilgisini artırdı. Ülkenin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 244 baz puan seviyelerine geriledi.
Yurt dışı yerleşik yatırımcılar geçen ay 365 milyon dolarlık tahvil ve 1 milyar 120 milyon dolarlık hisse senedi alımı gerçekleştirdi.
ASELSAN hisselerinde dikkat çeken yükseliş
Savunma sanayii şirketlerinden ASELSAN hisseleri de yüzde 4,5’in üzerinde değer kazanırken, şirketin piyasa değeri 2 trilyon liranın üzerine çıktı.