Vergi mükelleflerinin taşıtları için zorunlu hale getirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) başvurularında sona gelindi. UTTS kapsamında, taşıtlara monte edilecek Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sayesinde, akaryakıt alımı sırasında plaka bilgileri otomatik olarak Ödeme Kaydedici Cihaz’a (ÖKC) iletiliyor.
TTB, taşıt üzerindeki plaka bilgisini, Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) aracılığıyla ÖKC’ye aktarıyor. Böylece manuel girişe gerek kalmadan sistem üzerinden doğrudan kayıt oluşturuluyor. Akaryakıt istasyonlarında ise her pompa adasında en az bir Tabanca İletişim Modülü (TİM) ve iki TTO cihazı bulunması zorunlu hale getirildi.
Yükümlülüklerini yerine getirmeyenleri ağır cezalar bekliyor
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı UTTS Tebliği’ne göre, yükümlülüklerini belirtilen sürede yerine getirmeyen mükelleflere 7 bin TL’den 140 bin TL’ye kadar Özel Usulsüzlük Cezası kesilebilecek.
Otomobil yazarı Emre Özpeynirci de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “30 Haziran’a kadar TTB montajını yaptırmayan vergi mükellefleri, akaryakıt giderlerini beyan edemeyecek ve 28 bin TL’ye varan ağır cezalarla karşılaşacak” uyarısında bulundu.
Vergi mükelleflerinin cezai yaptırımla karşılaşmamak adına UTTS internet sitesi üzerinden en geç 30 Haziran 2025 tarihine kadar TTB montaj işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.