Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya’dan doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını 2028 yılı başında tamamen sonlandırmayı öngören plan üzerinde uzlaştı. AB Konseyi, enerji bakanlarının Lüksemburg’da yaptığı toplantının ardından kararı duyurdu.
Aşamalı Yasak Takvimi Belirlendi
Açıklamada, Rusya'dan gaz ithalatının kademeli olarak kaldırılmasına yönelik taslak yönetmelik konusunda Avrupa Parlamentosu (AP) ile müzakerelere başlanacağı belirtildi. Plan kapsamında, 1 Ocak 2026 itibarıyla yeni sözleşmelere, 17 Haziran 2026 itibarıyla kısa vadeli sözleşmelere ve 1 Ocak 2028 itibarıyla uzun vadeli sözleşmelere son verilecek.
Esneklik ve İstisnalar
Denize kıyısı olmayan bazı AB ülkelerine, tedarik güvenliği açısından sınırlı esneklik tanınabileceği ifade edildi. Mevcut sözleşmelerde değişiklik yapılmasına ise yalnızca dar kapsamda izin verilecek.
Enerjide Rusya Bağımlılığı Azaldı
AB, 2021 yılında kullandığı doğal gazın yüzde 45’ini Rusya’dan tedarik ediyordu. Ancak bu oran 2024 itibarıyla yüzde 19’a kadar düştü. Buna rağmen birçok AB ülkesi halen Rus LNG ve boru hattı gazı almaya devam ediyor.
Yasak 2028’de Yürürlüğe Girecek
Söz konusu yasa tasarısı, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Bu adım, Avrupa’nın enerji bağımsızlığını güçlendirmeyi ve Rusya’ya olan ekonomik bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.