ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın elinde bulunduğu belirtilen zenginleştirilmiş uranyuma ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı. Trump, söz konusu nükleer materyalin ya ABD’ye teslim edilmesi ya da uluslararası denetim altında imha edilmesi gerektiğini ifade etti.
Trump’tan uranyum açıklaması
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Zenginleştirilmiş uranyum (nükleer toz) ya derhal ABD'ye teslim edilerek buraya getirilip imha edilecek ya da tercihen İran'ın işbirliği ve koordinasyonu içinde Atom Enerjisi Komisyonu veya eşdeğeri kurumun şahitliğinde, yerinde veya kabul edilebilir başka bir yerde imha edilecektir."
Müzakerelerin ana gündem maddesi
ABD ve İsrail ile İran arasında devam eden ateşkes süreci kapsamında yürütülen diplomatik temaslarda, İran’ın elinde bulunduğu belirtilen yaklaşık 400 kilogram zenginleştirilmiş uranyum önemli başlıklardan biri olarak öne çıkıyor.