İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,5977 %0.19
53,2744 %-0.3
6.644,89 % -2,19
78.970,17 %-1.808
Muhalif. DÜNYA Trump açıkladı: IŞİD’in iki numaralı ismi Abu-Bilal al-Minuki öldürüldü

Trump açıkladı: IŞİD’in iki numaralı ismi Abu-Bilal al-Minuki öldürüldü

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’in küresel ölçekteki iki numaralı ismi Abu-Bilal al-Minuki’nin, Amerikan ve Nijerya güçlerinin ortaklaşa düzenlediği çok karmaşık bir operasyonla öldürüldüğünü açıkladı. Trump, operasyonu "kusursuz bir şekilde icra edilmiş" bir görev olarak nitelendirdi.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 3 dk

ABD Başkanı Donald Trump, terör örgütü IŞİD’in dünya genelindeki ikinci komutanı olduğu belirtilen Abu-Bilal al-Minuki’nin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Kendisine ait Truth Social hesabı üzerinden açıklama yapan Trump, operasyonun kendi doğrudan talimatıyla, Amerikan özel güçleri ve Nijerya Silahlı Kuvvetleri tarafından ortaklaşa gerçekleştirildiğini belirtti.

ABD Başkanı, terör örgütü liderinin ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanan bu hamleyi, "titizlikle planlanmış" ve "dünyanın en aktif teröristini savaş alanından silen, çok karmaşık bir görev" sözleriyle tanımladı.

Operasyonun gerçekleştirildiği bölge gizli tutuluyor

Trump, yaptığı paylaşımda operasyonun tam olarak hangi noktada düzenlendiğine ilişkin net bir konum bilgisi vermedi. Açıklamasında, Nijerya vatandaşı olan Abu-Bilal al-Minuki’nin Afrika’da saklanabileceğini düşündüğünü ifade eden Trump, ABD’nin sahadaki istihbarat kaynakları aracılığıyla teröristin tüm faaliyetlerinden anlık olarak haberdar olduğunu vurguladı. Trump, "Afrika'da saklanabileceğini sandı ama faaliyetlerini takip eden kaynaklarımızdan habersizdi" ifadelerini kullandı.

Al-Minuki 2023 yılından beri terör listesindeydi

Öldürülen Abu-Bilal al-Minuki, eski Biden yönetimi döneminde, 2023 yılında ABD tarafından resmi olarak "özel belirlenmiş küresel terörist" ilan edilmişti. Söz konusu karar, ABD Federal Register (Resmi Gazete) kayıtlarında da yer alıyordu. Küresel ölçekte aktif bir rol üstlendiği belirtilen Al-Minuki, IŞİD'in Afrika ve dünya genelindeki yapılanmasında kilit bir figür olarak kabul ediliyordu.

Trump’tan Nijerya’ya teşekkür ve geçmişteki gerilimler

Operasyondaki askeri iş birliği nedeniyle Nijerya hükümetine teşekkür eden Trump, geçmişte bu ülkeye yönelik sert eleştirileriyle biliniyordu. ABD Başkanı, daha önce Nijerya yönetimini, ülkenin kuzeybatı bölgesinde yaşayan Hristiyanları radikal İslamcı militanların saldırılarına karşı korumakta yetersiz kalmakla suçlamıştı.

Nijerya hükümeti ise ülkede herhangi bir dine karşı ayrımcılık yapıldığı iddialarını kesin bir dille reddediyor. Abuja yönetimi, güvenlik güçlerinin hem Hristiyanları hem de Müslümanları hedef alan tüm silahlı gruplara karşı eşit mesafede ve kararlılıkla mücadele ettiğini savunuyor.

ABD’nin Batı Afrika’daki askeri varlığı artıyor

ABD ordusu, geçtiğimiz aralık ayında da Nijerya’da IŞİD bağlantılı militanları hedef alan bir dizi hava ve kara saldırısı düzenlemişti. Bu süreçten itibaren Washington yönetimi, Batı Afrika genelinde etkinlik alanını genişletmeye çalışan IŞİD ve El Kaide bağlantılı isyancı gruplara karşı Nijerya ordusuna destek veriyor.

Bu kapsamda Nijerya'ya, orduya eğitim ve istihbarat desteği sağlamak amacıyla insansız hava araçları (İHA) ile birlikte yaklaşık 200 Amerikan askeri konuşlandırıldı. Nijeryalı askeri yetkililer, bu yılın başlarında yaptıkları açıklamalarda, ülkede bulunan ABD güçlerinin kesinlikle sıcak çatışmalara giren bir muharip rolde olmadığını, yalnızca lojistik ve stratejik destek sağladığını duyurmuştu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız