İstanbul
Açık
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,6051 %0.03
49,5997 %0.08
5.746,45 % -0,37
92.323,44 %2.3
Ara
Muhalif. DÜNYA Tek sperm bağışçısından 197 çocuk, yüzde 90 kanser riski ortaya çıktı

Tek sperm bağışçısından 197 çocuk, yüzde 90 kanser riski ortaya çıktı

Avrupa genelinde yapılan araştırma, Danimarka’da 17 yıl boyunca sperm bağışı yapan bir erkeğin mutasyonlu spermleriyle en az 197 çocuğun dünyaya geldiğini; çocuklarda kanser riskinin yüzde 90’a kadar yükseldiğini ortaya koydu.

Okunma Süresi: 2 dk

Avrupa genelinde yürütülen geniş çaplı bir araştırma, genetik bir mutasyon taşıyan tek bir sperm bağışçısından en az 197 çocuğun dünyaya geldiğini ortaya koydu. Mutasyonun, çocuklarda kanser riskini yüzde 90’a kadar artırdığı ve bazı çocukların hayatını kaybettiği bildirildi.

Söz konusu sperm doğrudan İngiltere’deki kliniklerde satılmasa da BBC’nin doğruladığı bilgilere göre “çok az sayıda” İngiliz aile, Danimarka’da gördükleri doğurganlık tedavisi sırasında bu spermle çocuk sahibi oldu. Ailelerin tamamı durumdan haberdar edildi.

Spermi satan Avrupa Sperm Bankası, etkilenen ailelere “derin üzüntülerini” iletti. Kurum, bazı ülkelerde aynı bağışçının sperminin çok sayıda doğumda kullanıldığını kabul ederek, bağışçının sorunun ortaya çıkmasının ardından sistemden çıkarıldığını duyurdu.

17 yıl boyunca bağış yaptı

Spermin, 2005 yılında öğrenci olan anonim bir erkekten alındığı ve yaklaşık 17 yıl boyunca kullanıldığı belirtildi. Bağışçının rutin sağlık taramalarından geçtiği ve klinik olarak sağlıklı olduğu aktarıldı.

Ancak bilim insanları, bağışçının doğumundan önce bazı hücrelerinde DNA düzeyinde bir mutasyon oluştuğunu ortaya çıkardı. Mutasyon, vücudu kanserli hücrelerden koruyan TP53 geninde ciddi bir hasara neden oluyor. Bağışçının vücudunda yaygın olmayan bu mutasyonun, sperminin yüzde 20’sine kadar olan kısmında bulunduğu tespit edildi.

Bu spermle doğan çocuklarda mutasyon her hücreye taşınıyor. Bu durum, çocukluk çağında kanser ve ileri yaşlarda özellikle meme kanseri riskini artıran Li-Fraumeni sendromu olarak biliniyor.

“Korkunç bir tanı”

Londra’daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nden genetik uzmanı Prof. Clare Turnbull, durumu şöyle değerlendirdi:

“Bu korkunç bir tanı. Bir aile için hayat boyu taşınacak bir yük anlamına geliyor ve açıkça yıkıcı bir durum.”

Her yıl MR ve tarama zorunlu

Uzmanlara göre bu çocukların her yıl düzenli olarak:

Tüm vücut ve beyin MR’ı

Karın ultrasonu

çekilmesi gerekiyor. Pek çok kadının ise koruyucu mastektomi yolunu seçtiği bildiriliyor.

Bu yıl Avrupa İnsan Genetiği Derneği’ne yapılan bildirimlerde bağışa bağlı 67 çocuk incelendi; bunlardan 23’ünde genetik mutasyon saptandı, 10 çocukta kanser görüldü.

BBC’nin doktor-hasta görüşmelerine ve resmî başvurulara dayanan araştırmasına göre sayı çok daha yüksek: En az 197 çocuk. Bazı ülkelerden veriler henüz ulaşmadığı için bu rakamın artabileceği belirtiliyor.

Yetkililer, 197 çocuktan kaçının tehlikeli genetik varyantı taşıdığının henüz bilinmediğini; sağlık durumlarının uzun yıllar takip edileceğini vurguluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *