İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
50,1632 %0.22
56,1542 %-0.22
6.536,69 %-0.90
75.500,00 %-6.24
Muhalif. DÜNYA Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena istifa etti: Kendi partisi de azil sürecini destekledi

Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena istifa etti: Kendi partisi de azil sürecini destekledi

Ueno Bank krizi ve 355 milyon dolarlık emeklilik fonuna ilişkin iddialar Paraguay'da siyasi krize yol açtı. Pena, partisinin azil kararına destek vermesinin ardından görevini bıraktı.

Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena istifa etti: Kendi partisi de azil sürecini destekledi
KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena, ülkenin en büyük bankalarından Ueno Bank'ın tasfiyesiyle başlayan mali kriz ve hakkındaki suçlamaların ardından görevinden istifa etti. İktidardaki Colorado Partisi'nin de Pena hakkındaki azil sürecine destek açıklaması, siyasi krizi derinleştirdi.

Televizyondan yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında istifa kararını duyuran Pena, muhalefetin yanı sıra kendi partisinin de görevden ayrılmasını istediğini belirtti. Ülkenin istikrarını ve toplumsal barışı öncelik olarak gördüğünü söyleyen Pena, halktan özür diledi.

Pena, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bana duyduğunuz güveni istismar etmek gibi bir niyetim asla olmadı. Ülkemizin istikrarını, toplumsal barışı ve demokratik kurumlarımızı koruma gerekliliğini gözeterek devlet başkanlığı görevimden istifa etme kararı aldım”

Kendi partisi de azil sürecine destek verdi

İstifa kararından önce iktidardaki Colorado Partisi'nin (ANR) Genel Başkanı ve eski Devlet Başkanı Horacio Cartes, Pena hakkında yürütülmesi gündeme gelen azil sürecine destek vereceklerini açıklamıştı.

Cartes, parti olarak kamu kaynaklarının, özel sektörün ve emeklilerin fonlarının usulsüz biçimde kullanılmasına karşı olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Colorado Partisi olarak kamunun, özel sektörün ve emeklilerin fonlarının gasbedilmesinin yanında yer almayacağız”

355 milyon dolarlık emeklilik fonu iddiası

Muhalefet milletvekillerinin hazırladığı azil dosyasında, Pena'nın 2023 yılında devlet başkanlığı görevine gelmesine rağmen Ueno Bank'taki hisselerini elinde tutmaya devam ettiği öne sürüldü.

Dosyada ayrıca Sosyal Güvenlik Enstitüsü'ne ait yaklaşık 355 milyon dolarlık emeklilik fonunun Ueno Bank'ta tutulduğu ve bu yolla bankaya imtiyaz sağlandığı iddia edildi. Söz konusu suçlamalar, bankanın tasfiyesiyle birlikte ülkenin gündeminde geniş yer buldu.

Ueno Bank'ın tasfiyesi ülkede protestolara yol açtı

Paraguay'ın en büyük özel finans kuruluşlarından Ueno Bank, mali yapısındaki bozulma nedeniyle 3 Kasım'da Paraguay Merkez Bankası (BCP) tarafından tasfiye edildi.

Bankanın şubelerinin kapatılması ve dijital işlemlerinin askıya alınması üzerine çok sayıda müşteri mevduatlarına erişemedi. Gelişmeler ülkede protestoların başlamasına neden oldu.

Bankacılık krizinin ardından suçlamaların odağındaki isimlerden Paraguay Merkez Bankası Başkanı Carlos Carvallo da görevinden istifa etmişti. Pena'nın da partisinin azil sürecine destek vermesinin ardından görevini bırakmasıyla ülkedeki mali kriz siyasi boyuta taşındı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız