İstanbul
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,7590 %0.06
55,1696 %0.05
6.788,85 %1.26
63.457,47 %-0.49
Muhalif. DÜNYA NATO hava sahasında alarm: Türk F-16’ları havalandı, İHA düşürüldü

NATO hava sahasında alarm: Türk F-16’ları havalandı, İHA düşürüldü

Letonya hava sahasına giren İHA, NATO görevindeki Türk ve İtalyan savaş uçaklarının müdahalesiyle etkisiz hale getirildi.

NATO hava sahasında alarm: Türk F-16’ları havalandı, İHA düşürüldü
KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Letonya hava sahasına giren bir insansız hava aracı (İHA), NATO görevinde bulunan Türk ve İtalyan savaş uçaklarının müdahalesiyle düşürüldü. Olayın ardından NATO'nun olası hava tehditlerine karşı hazırlık seviyesinin sürdüğü vurgulandı.

Türk F-16’ları Estonya’dan havalandı

NATO Sözcüsü Allison Hart, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Letonya hava sahası üzerindeki İHA nedeniyle Litvanya'da konuşlu İtalyan Eurofighter savaş uçakları ile Estonya'da bulunan Türk F-16'larının havalandığını bildirdi.

Letonya makamları da hava sahasına giren İHA'nın NATO görevindeki Türk savaş uçakları tarafından düşürüldüğünü ve tehdidin ortadan kaldırıldığını açıkladı.

Hart, konuya ilişkin açıklamasında, “Litvanya'da konuşlu İtalyan Eurofighter'ları ve Estonya'dan Türk F-16'ları, Letonya hava sahası üzerindeki bir İHA nedeniyle havalandı.” ifadelerini kullandı.

NATO: 7 gün 24 saat hazırız

NATO Sözcüsü Hart, İHA'nın kaynağına ilişkin resmi açıklamada herhangi bir bilgi verilmediğini belirtti. Hart ayrıca İttifak'ın olası tehditlere karşı sürekli hazırlıklı olduğunu vurguladı.

Hart, “NATO, olası tehditlere karşı 7 gün 24 saat hazırdır. Topraklarımızı korumaya ve halkımızın güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Kuzey Atlantik Konseyi toplandı

Letonya'daki olayın yanı sıra son dönemde Romanya ve Polonya hava sahalarında yaşanan ihlaller de NATO'nun gündemine taşındı. Olayın ardından 32 müttefik ülkenin daimi temsilcilerinden oluşan Kuzey Atlantik Konseyi toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda Polonya ve Romanya hava sahalarındaki ihlaller ile son dönemde yaşanan İHA olayları ele alındı. Konsey, müttefik topraklarının savunulması konusunda kararlılığın sürdüğünü yineledi.

Bölgede benzer ihlaller yaşanmıştı

Son dönemde NATO'nun doğu kanadında benzer hava sahası ihlalleri yaşandı. Romanya hava sahasını ihlal eden ve Rusya'ya ait olduğu açıklanan üç İHA, 24-26 Temmuz tarihlerinde F-16 savaş uçakları tarafından etkisiz hale getirilmişti.

Öte yandan 30 Temmuz sabahı Ukrayna'ya yönelik Rusya saldırıları sırasında Kh-101 tipi bir füzenin Polonya hava sahasını ihlal ettiği ve Lublin yakınlarına düştüğü bildirilmişti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız