ABD’de 27 Ağustos’tan bu yana kendisinden haber alınamayan Türk bilim insanı Furkan Dölek’in, New York Buffalo Federal Tutukevinde olduğu ortaya çıktı. Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu tarafından yapılan girişimlerin ardından Dölek’in konumu kesinleşti.
Ailesinden açıklama
Dölek'in Adana’daki kız kardeşi Esra Dölek Coşkun, bilim insanının Buffalo’daki tutukevine nakledildiğini ve henüz hakim karşısına çıkış tarihi verilmediğini söyledi. Coşkun, öncelikli amaçlarının kardeşlerinin en kısa sürede Türkiye’ye dönüşünü sağlamak olduğunu vurguladı.
Süreç nasıl başladı?
Mart 2024’te ABD Enerji Bakanlığına bağlı Fermilab laboratuvarında, araştırmacıların sağlığını tehdit eden radyoaktif riskler tespit eden ve bu durumu yetkililerle paylaşan Dölek’in vizesi Nisan 2024’te iptal edilmiş ve işten çıkarılmıştı. Akademik araştırmalar için verilen J1 vizesinin iptaline karşı açtığı davadan sonuç alamayan fizikçi, son 4 aydır ülkede vizesiz bulunuyordu.
Protesto yürüyüşü ve kayboluş
Vizesinin iptalini sosyal medyada protesto eden Dölek, Kanada’ya doğru protesto yürüyüşü başlatmıştı. CERN, Fermilab ve Virginia Tech gibi kurumlarda çalışmış olan genç fizikçiden 27 Ağustos’tan bu yana haber alınamıyordu.