İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,5305 %0.11
55,7999 %0.28
6.648,82 %0.21
82.456,62 %1.78
Muhalif. DÜNYA Japonya'da yanlışlıkla 9.9 büyüklüğünde deprem uyarısı verildi

Japonya'da yanlışlıkla 9.9 büyüklüğünde deprem uyarısı verildi

Japonya'da 9.9 büyüklüğünde deprem uyarısı paniğe neden oldu. İncelemelerin ardından depremin gerçek büyüklüğünün 6.9 olduğu açıklandı.

Japonya'da yanlışlıkla 9.9 büyüklüğünde deprem uyarısı verildi
KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Japonya'da ilk verilerin hatalı değerlendirilmesi sonucu 9.9 büyüklüğünde deprem uyarısı yayımlandı. Japonya Meteoroloji Ajansı tarafından yapılan acil uyarı, daha ayrıntılı incelemelerde depremin büyüklüğünün 6.9 olduğunun belirlenmesi üzerine kısa süre içerisinde iptal edildi.

Olası yıkıcı bir deprem endişesine yol açan hatalı hesaplamanın neden kaynaklandığı araştırılırken, olayda tsunami tehlikesi veya herhangi bir hasar bildirilmedi.

9.9 büyüklüğünde deprem uyarısı yapıldı

Japonya Meteoroloji Ajansı, cuma günü yerel saatle 12.36'da Kuril Adaları yakınlarında meydana geldiği değerlendirilen depremin ilk veriler doğrultusunda 9.9 büyüklüğünde olduğunu hesapladı.

Bunun üzerine acil uyarı yayımlanırken Hokkaido, Tohoku ve Kanto bölgelerinin bazı kesimlerinde Japonya'nın sismik şiddet ölçeğindeki en yüksek seviye olan 7 seviyesinde sarsıntı yaşanabileceği bildirildi.

İlk uyarının ardından yapılan daha ayrıntılı incelemeler ise depremin tahmin edilenden çok daha düşük büyüklükte olduğunu ortaya çıkardı.

Depremin gerçek büyüklüğü 6.9 çıktı

Tokyo Weekender'in aktardığı bilgilere göre deprem, Rusya'nın Kamçatka Yarımadası yakınlarında yaklaşık 140-160 kilometre derinlikte meydana geldi. Sarsıntının büyüklüğü daha sonra 6.9 olarak kaydedildi.

Japonya'da hissedilen sarsıntının şiddeti de ilk tahminlerin oldukça altında kaldı. Hakodate'nin de aralarında bulunduğu bölgelerde ölçülen en yüksek sismik şiddetin 1 seviyesinde olduğu açıklandı.

İlk verilerin deprem büyüklüğünü önemli ölçüde yüksek hesapladığının anlaşılmasının ardından acil uyarı kısa süre içerisinde iptal edildi. Deprem nedeniyle tsunami tehlikesi oluşmadığı ve herhangi bir hasar bildirilmediği belirtildi.

Hatalı hesaplamanın nedeni araştırılıyor

Japonya Meteoroloji Ajansı, 6.9 büyüklüğündeki bir depremin ilk hesaplamalarda neden 9.9 olarak değerlendirildiğini araştırmaya başladı.

Ajans sözcüsü, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında, “Şu anda nedenini araştırıyoruz. Belirlendiğinde ayrıntılı bir açıklama yapacağız” dedi.

Siber saldırı ihtimaline ilişkin açıklama

Yaşanan hatanın ardından olayın bir siber saldırıyla bağlantılı olup olmadığı da gündeme geldi. Japonya Meteoroloji Ajansı Deprem ve Tsunami İzleme Birimi Başkanı Ebita Ayataka'ya hatalı uyarının siber saldırıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı soruldu.

Ebita, sistemlerden sorumlu personelden aldıkları bilgilere göre olayda herhangi bir siber saldırının söz konusu olmadığını belirtti.

İlk uyarının ardından büyük bir deprem yaşanabileceği endişesine kapılan bölge sakinleri, gerçek sarsıntının çok daha hafif olduğunun ve tsunami tehlikesi bulunmadığının anlaşılmasıyla rahatladı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız