İstanbul
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,6062 %0.16
51,6027 %0.37
6.943,53 % 3,13
71.326,00 %3.153
Ara
Muhalif. DÜNYA İsrail: İran’la anlaşma olsa bile askeri çatışma ihtimali masada

İsrail: İran’la anlaşma olsa bile askeri çatışma ihtimali masada

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, ABD ile İran arasında olası bir anlaşmanın “değersiz” olduğunu savunarak, böyle bir anlaşmaya rağmen İsrail’in İran’dan tehdit görmesi halinde askeri harekât seçeneğini dışlamadıklarını söyledi.

Okunma Süresi: 2 dk

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, Washington ile Tahran arasında yürütülen müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamada, mevcut İran yönetimiyle yapılacak herhangi bir anlaşmanın İsrail açısından bağlayıcı olmayacağını dile getirdi. İsrail haber portalı ynet’e konuşan Cohen, “Mevcut Tahran rejimiyle yapılacak bir anlaşmanın hiçbir değeri yok. Tek çözüm İran’da bir rejim değişikliğidir” ifadelerini kullandı.

Cohen, İran’da yaşanacak bir rejim değişikliğinin yalnızca İsrail’in değil, İran’ı çevreleyen Müslüman ülkelerin de çıkarına olacağını savundu. ABD ile İran arasındaki görüşmeler sürerken İsrail’in tutumunun net olduğunu vurgulayan Cohen, “Bir anlaşma yapılması durumunda dahi İsrail’e yönelik bir tehdit görürsek ve mecbur kalırsak harekete geçeriz” dedi.

ABD’li ve İranlı yetkililer, artan gerilimin düşürülmesi amacıyla 6 Şubat’ta Umman’ın başkenti Muskat’ta bir araya geldi. Görüşmelerin ardından taraflardan detaylı bir açıklama yapılmazken, temasların olumlu bir atmosferde geçtiği belirtildi. Müzakerelerin ne zaman devam edeceğine ilişkin ise henüz net bir tarih açıklanmadı.

Öte yandan İsrail Güvenlik Kabinesi’nin, Enerji Bakanı Eli Cohen’in de katılımıyla gün içinde yeniden toplanması bekleniyor. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ise İran’la yürütülen görüşmeleri değerlendirmek üzere Çarşamba günü ABD’ye giderek Başkan Donald Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor. Netanyahu’nun geçen yıl Trump’ı beş kez ziyaret ettiği hatırlatıldı.

İsrail yönetimi, ABD ile İran arasında yapılacak olası bir anlaşmanın yalnızca nükleer faaliyetleri değil, İran’ın balistik füze programını ve bölgedeki müttefiklerine verdiği desteği de kapsaması gerektiğini savunuyor. Tel Aviv, İran’ın nükleer ve füze programını ülke için en büyük varoluşsal tehdit olarak görüyor.

Tahran ise müzakerelerin yalnızca nükleer programla sınırlı olacağını vurguluyor. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçmeyeceklerini “savaş durumunda dahi” kesin bir dille ifade etti. Arakçı, İran’ın barışçıl nükleer programı için ağır bedeller ödediğini belirterek, “Kimse bize nasıl davranmamız gerektiğini dikte edemez” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar da yaptığı açıklamalarda, İran’daki mevcut rejimin bölgeyi istikrarsızlaştırdığını ve nükleer silah elde etme girişimlerinin hem Ortadoğu hem de dünya barışı için tehdit oluşturduğunu öne sürdü. Saar, İran’ın uzun menzilli füzelerinin Avrupa’yı da hedef alabilecek kapasitede olduğunu savundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *