İran Yargı Erkine bağlı Mizan Haber Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, "son protestolarda şiddet eylemlerine katılan ve Mossad ile bağlantısı tespit edilen" İrfan Kiyani’nin idam cezası İsfahan’da infaz edildi. Kiyani'nin, 28 Aralık 2025'te patlak veren ve 8 Ocak 2026'da zirveye ulaşan sokak olaylarında aktif rol oynadığı belirtildi.
İran makamları, Kiyani’nin söz konusu gösteriler sırasında kamu ve özel mülke zarar verme, molotofkokteyli ve ateşli silah taşıma ile emniyet güçlerine saldırı düzenleme gibi suçlardan suçlu bulunduğunu duyurdu. İddianamede yer alan en dikkat çekici suçlama ise sanığın İsrail dış istihbarat servisi Mossad lehine casusluk ve saha faaliyetleri yürütmesi oldu.
Protestoların Perde Arkası ve Ekonomik Çöküş
İran’daki toplumsal hareketlilik, 28 Aralık 2025 tarihinde yerel para biriminin döviz karşısında tarihi bir değer kaybı yaşamasıyla tetiklenmişti. Tahran Büyük Çarşı esnafının ekonomik sıkıntıları protesto etmek amacıyla başlattığı kepenk kapatma eylemleri, kısa sürede siyasi bir boyut kazanarak ülke geneline yayılmıştı. Başkent Tahran’da 8 Ocak 2026 tarihinde olayların şiddetini artırması üzerine, İran yönetimi ülke genelinde internet erişimine kısıtlama getirmişti.
Can Kaybına İlişkin Çelişkili Veriler
Olayların bilançosu konusunda İran resmi makamları ile insan hakları örgütleri arasında büyük farklılıklar bulunuyor. ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), gösterilerde 5 bin 858 kişinin hayatını kaybettiğini ve 41 bin 283 kişinin gözaltına alındığını iddia ediyor.
Buna karşılık, İran Şehit ve Gaziler Vakfı ile Adli Tıp Kurumu tarafından 21 Ocak'ta paylaşılan resmi verilerde, olaylarda güvenlik güçleri ve siviller dahil olmak üzere toplam 3 bin 117 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi. Resmi makamlar, bu ölümlerin 2 bin 427’sinin "silahlı terör grupları" tarafından gerçekleştirilen saldırılar sonucu yaşandığını savunurken, geri kalan 690 kişinin ölüm koşullarına dair detaylı bilgi paylaşmadı.