İstanbul
Parçalı bulutlu
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,2789 %0.22
50,2002 %-0.1
6.375,38 % -0,30
95.273,92 %-0.406
Ara
Muhalif. DÜNYA İran küresel internetten kopmaya hazırlanıyor: Erişim “devlet ayrıcalığı” olacak

İran küresel internetten kopmaya hazırlanıyor: Erişim “devlet ayrıcalığı” olacak

Filterwatch raporuna göre İran, küresel interneti kalıcı olarak kapatmayı ve yalnızca rejimin onay verdiği kişilere sınırlı erişim sağlamayı planlıyor. Diğer vatandaşlar sadece “ulusal internet”e mahkûm edilecek.

Okunma Süresi: 2 dk

İran’da internet sansürünü izleyen Filterwatch, ülkenin küresel internetten kalıcı olarak kopmaya hazırlandığını açıkladı. The Guardian’ın rapordan aktardığına göre, uluslararası internet erişimi İran’da giderek “bir devlet ayrıcalığına” dönüşüyor.

Raporda, devlet medyası ve hükümet sözcülerinin bu adımın geçici değil, kalıcı bir yön değişikliği olduğuna işaret ettiği belirtilerek, “2026’dan sonra sınırsız erişimin geri dönmeyeceği” uyarısında bulunulduğu kaydedildi.

Filterwatch yöneticisi Amir Rashidi’ye göre yeni plan kapsamında, güvenlik soruşturmasından geçen veya resmi onay alan İranlılar, küresel internetin filtrelenmiş bir sürümüne erişebilecek. Geriye kalan milyonlarca kişi ise yalnızca “ulusal internet” olarak adlandırılan, dış dünyadan kopuk ve tamamen devlet kontrolündeki yerel ağı kullanabilecek.

Tarihteki en uzun karartmalardan biri

İran’da süren internet kesintisi, rejim karşıtı protestoların 12 gün boyunca tırmanmasının ardından 8 Ocak’ta başladı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği iddia edilirken, sert baskı dalgası nedeniyle gösterilerin yavaşladığı bildiriliyor.

Ülkede devam eden karartma yüzünden dış dünyaya yalnızca sınırlı bilgi sızabiliyor. Bu kesinti, 2011’de Mısır’da Tahrir Meydanı protestoları sırasında uygulanan internet kapatmasından bile daha uzun sürerek, tarihteki en ağır internet karartmalarından biri olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *