İstanbul
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,4233 %0.08
53,2145 %-0.24
6.838,29 % -0,62
79.989,36 %-1.199
Muhalif. DÜNYA Eurovision 2026’da kriz büyüyor: Boykot gölgesindeki yarışmada finalistler belli oldu

Eurovision 2026’da kriz büyüyor: Boykot gölgesindeki yarışmada finalistler belli oldu

İsrail’in katılımı nedeniyle protestoların ve boykotların damga vurduğu Eurovision 2026’da ikinci yarı final tamamlandı.

KAYNAK: AA
Okunma Süresi: 3 dk

İsrail’in yarışmaya katılımı nedeniyle Avrupa genelinde protestolar ve boykot çağrılarıyla gündeme gelen 2026 Eurovision Şarkı Yarışmasında ikinci yarı final heyecanı Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşandı. Yarışmanın ardından finale yükselen son ülkeler belli oldu.

Eurovision 2026 finalistleri netleşti

Başkent Viyana’daki Wiener Stadthalle’de gerçekleştirilen ikinci yarı finalde Bulgaristan, Ukrayna, Norveç, Avustralya, Romanya, Malta, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Arnavutluk, Danimarka ve Çekya finale yükselmeyi başardı.

Azerbaycan, Lüksemburg, Ermenistan, İsviçre ve Letonya ise yarışmaya yarı final aşamasında veda etti. Eurovision 2026’nın büyük finali 16 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek.

Boykot kararları yarışmanın izlenme oranlarını etkiledi

İsrail’in yarışmaya katılımı nedeniyle birçok ülkede alınan boykot kararları ve protestolar, Eurovision’un izlenme oranlarında dikkat çekici düşüşlere neden oldu.

İtalya’da devlet televizyonu RAI’de yayınlanan ilk yarı finali 1 milyon 856 bin kişinin izlediği açıklandı. Geçen yıl aynı organizasyonu 2 milyon 489 bin kişinin takip ettiği belirtilirken, bu yıl yaşanan ciddi düşüş dikkat çekti.

Boykot kararı alan ülkelerden Hollanda’da ise izlenme oranlarının 2025’e göre yüzde 42 gerilediği bildirildi. İlk yarı finalin yalnızca 541 bin kişi tarafından izlendiği ve bunun ülkede 2012’den bu yana en düşük Eurovision yarı final izlenmesi olduğu aktarıldı.

İngiltere, İsveç ve Belçika’da da geçen yıla göre yüz binlerce kişinin yarışmayı takip etmediği kaydedildi.

The Hollywood Reporter: Eurovision iptal edilebilirdi

The Hollywood Reporter dergisinin Eurovision ve Avrupa Yayın Birliği’ne yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre organizasyon, İsrail’in katılımı nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı.

Haberde, kurumsal sponsorların geri çekildiği, gelirlerin önemli ölçüde düştüğü ve yarışmayı boykot eden ülkeler nedeniyle lisans gelirlerinde kayıp yaşandığı belirtildi.

Kaynaklar, yarışmadan çekilmeyi değerlendiren başka ülkelerin de bulunduğunu ve süreçte organizasyonun “uçurumun eşiğine geldiğini” ifade etti. Yetkililer, bazı ülkelerin geri adım atmaması halinde Eurovision 2026’nın iptal edilmesinin gerçekçi bir ihtimal olduğunu aktardı.

İsrailli şarkıcı protestoların hedefi oldu

12 Mayıs’ta gerçekleştirilen ilk yarı finalde sahne alan İsrailli şarkıcı Noam Bettan, seyirciler tarafından “soykırımı durdurun” sloganlarıyla protesto edildi.

Salonda Filistin bayrakları açılırken, bazı göstericiler Gazze halkına destek mesajları verdi. Üzerlerinde “Özgür Filistin” yazıları bulunan protestocuların güvenlik güçleri tarafından salondan çıkarıldığı belirtildi.

Yarı final öncesinde de Viyana sokaklarında Filistin’e destek gösterileri düzenlendi.

İsrail yarışma kuralları nedeniyle uyarıldı

İsrail temsilcisi Noam Bettan’ın sosyal medyada “İsrail’e 10 kez oy verin” çağrısında bulunduğu videolar paylaşmasının ardından Avrupa Yayın Birliği harekete geçti.

Eurovision Şarkı Yarışması Direktörü Martin Green, videoların kaldırılması için İsrail kamu yayın kuruluşu KAN ile iletişime geçtiklerini açıkladı.

Green, “Bir sanatçıya veya şarkıya 10 kez oy verilmesi için doğrudan çağrı yapmak yarışmanın ruhuna ve kurallarına aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Avrupa Yayın Birliği ayrıca KAN’a resmi uyarı mektubu gönderildiğini ve tanıtım faaliyetlerinin yakından takip edilmeye devam edeceğini duyurdu.

5 ülke Eurovision’dan çekilmişti

Avrupa Yayın Birliği’nin, Rusya’yı Ukrayna savaşı nedeniyle yarışmadan men ederken İsrail hakkında benzer bir karar almaması Avrupa’da yoğun şekilde eleştirildi.

Aralık 2025’te yapılan genel kurul toplantısında İsrail’in yarışmaya katılımına izin verilmesinin ardından İspanya, Slovenya, İrlanda, İzlanda ve Hollanda Eurovision’dan çekilme kararı aldı.

Artan tepkilerin ardından EBU, organizasyonun 70. yılı kapsamında planlanan özel Avrupa turnesini “öngörülemeyen zorluklar” gerekçesiyle iptal etti.

Öte yandan 2024 Eurovision kazananı İsviçreli sanatçı Nemo ile 1994 şampiyonu İrlandalı Charlie McGettigan da İsrail’in yarışmaya katılmasına tepki olarak ödüllerini iade edeceklerini açıkladı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız