Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’de imzalanan ateşkesin ardından bölgedeki sağlık çalışmalarının hız kazandığını duyurdu. Ghebreyesus, DSÖ ekiplerinin ateşkes sonrası Gazze’de görev alanlarını genişlettiğini ve yeni sağlık misyonları başlattığını açıkladı.
Gazze’ye tıbbi yardım ve acil ekip desteği
Ghebreyesus, DSÖ ekiplerinin El-Ehli Baptist Hastanesi’nde acil sağlık ekibi görevlendirdiğini ve 8 kamyon tıbbi malzemenin bölgeye ulaştırıldığını belirtti. Ayrıca, Gazze-Avrupa Hastanesi ve Nasır Hastanesi’ne de ulaşıldığını ifade etti.
“Sağlık sistemini yeniden inşa etmeliyiz”
Ghebreyesus yaptığı açıklamada, “Sağlık tesislerine erişimin iyileştirilmesi ve misyonlarımızın genişletilmesi, Gazze genelinde Filistinlilere acil sağlık desteği sağlama yolunda atılan önemli bir ilk adımdır.” dedi. Ayrıca, Gazze'nin sağlık sisteminin onarılması ve yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.
“Hayat kurtarmak ve sağlık hizmetlerini eski haline getirmek için çalışmalarımızı önemli ölçüde genişletmeye hazırız. Bu kriz, daha güçlü ve adil bir sağlık sistemi kurma fırsatı sunuyor.” ifadelerini kullanan Ghebreyesus, sözlerini “Barış, en iyi ilaçtır.” diyerek tamamladı.
Gazze’de ateşkes süreci
ABD Başkanı Donald Trump, 9 Ekim’de Mısır’da süren müzakerelerde İsrail ile Hamas’ın ateşkes planının ilk aşamasını onayladığını açıklamıştı. Anlaşma 10 Ekim sabahında yürürlüğe girmiş ve İsrail ordusu anlaşma gereği “sarı hat” olarak tanımlanan bölgeye çekilmişti.
Hamas, ateşkes ve esir takası kapsamında 20 İsrailli esiri serbest bırakırken, karşılığında 1968 Filistinli esirin özgürlüğüne kavuştuğu belirtilmişti. İsrail’in 2023’ten ateşkesin yürürlüğe girdiği tarihe kadar düzenlediği saldırılarda ise 67 bin 682 kişi yaşamını yitirmiş, 170 bin 33 kişi yaralanmıştı.