İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5250 %0.05
49,6577 %0.12
5.776,09 % 0,40
92.313,50 %-1.025
Ara
Muhalif. DÜNYA BM, İranlı yetkililere "idam cezası uygulamama" çağrısında bulundu

BM, İranlı yetkililere "idam cezası uygulamama" çağrısında bulundu

BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın açıklamasında, İranlı yetkililerin yılbaşından bu yana en az 841 kişiyi idam ettiğini belirtti. Şu an 11 kişinin idam cezasıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Shamdasani, İran hükümetine, "idam cezasını uygulamama" çağrısı yaptı.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, İran'da yılbaşından bu yana en az 841 kişinin idam edilmesini eleştirerek, İranlı yetkililere idam cezasını uygulamama çağrısında bulundu.

Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

BM İnsan Hakları Ofisi tarafından edinilen bilgilere göre, İranlı yetkililerin yılbaşından bu yana en az 841 kişiyi idam ettiğini belirten Shamdasani, İran'ın, idam cezasının kaldırılması yönünde dünya çapındaki harekete katılma çağrılarını görmezden geldiğini bildirdi.

11 KİŞİ İDAMLA KARŞI KARŞIYA

Shamdasani, "İranlı yetkililer sadece temmuzda 110 kişiyi idam etti. Bu, geçen yılın temmuz ayında idam edilen kişi sayısının iki katından fazlasına denk geliyor ve 2025'in ilk yarısındaki idamlardaki büyük artışı takip ediyor. İdam edilen kişi sayısının yüksek olması, ölüm cezasının etnik azınlıkları ve göçmenleri orantısız bir şekilde hedef alarak devletin sindirme aracı olarak sistematik bir şekilde kullanıldığını gösteriyor" diye konuştu.

İran'da şu anda idam cezasıyla karşı karşıya olan 11 kişi olduğunu hatırlatan Shamdasani, idamın, yaşam hakkı ve insan onuruyla bağdaşmadığının altını çizdi.

CEZALARI ERTELEME ÇAĞRISI

Uluslararası insan hakları hukuku kapsamında korunan davranışlar için asla idam cezası verilmemesi gerektiğini söyleyen Shamdasani, İran hükümetine, "idam cezasını uygulamama" çağrısında bulundu.

Shamdasani, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ün, İran'a idamın kaldırılmasına yönelik bir adım olarak bu cezaları erteleme çağrısında bulunduğunu da hatırlattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *