Belçika, NATO'nun Arktik bölgedeki varlığını güçlendirmeye yönelik "Arktik Nöbeti" misyonu kapsamında Grönland'a asker gönderecek. Belçika Savunma Bakanı Theo Francken, eylül ayında 30 Belçikalı askerin bölgede görevlendirileceğini açıkladı.
30 Belçikalı asker Grönland'da görev yapacak
Belçika Savunma Bakanı Theo Francken, Fransızca kamu yayıncısı RTBF'ye İzlanda ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, 4-18 Eylül tarihleri arasında 30 Belçikalı askerin Grönland'da konuşlandırılacağını bildirdi.
Francken, askerlerin "Arktik Nöbeti" kapsamında çeşitli eğitim faaliyetlerine katılacağını belirtti. Görev kapsamında insansız hava araçları (İHA) uçuşları gerçekleştirilecek ve İHA karşıtı sistemler test edilecek.
Belçika Savunma Bakanı, Grönland'ın geniş yüz ölçümünün bu tür askerî faaliyetler için uygun bir eğitim alanı sunduğunu ifade ederek, "Adanın geniş yüz ölçümü sayesinde bölge, bu tür görevler için son derece uygun bir eğitim alanı sunuyor." dedi.
8 ülke Arktik misyonuna katılacak
"Arktik Nöbeti" kapsamında Belçika'nın yanı sıra Kanada, Danimarka, Fransa, Finlandiya, Hollanda, Slovenya ve İsveç de görev alacak.
Misyon, NATO'nun Arktik bölgesindeki varlığını ve savunma kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında yürütülüyor.
Grönland kararı Trump'ın açıklamalarının ardından geldi
Grönland'a yönelik askerî faaliyetlerin artırılması, ABD Başkanı Donald Trump'ın ada hakkında yaptığı açıklamaların ardından gündeme geldi.
Trump, ABD'nin "ulusal güvenlik amacıyla Grönland'a ihtiyacı olduğunu" ve adanın, inşa edilen "Altın Kubbe" için hayati önem taşıdığını ifade etmişti.
Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bölge Grönland ise daha önce ABD tarafından iletilen ve egemenliğin devredilmesini de içeren yaklaşımları reddetmişti.
NATO Arktik'teki varlığını güçlendiriyor
Trump ile NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin, İttifak'ın Arktik bölgesinin savunmasında daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiği konusunda mutabakata vardığı bildirilmişti.
Bu gelişmenin ardından NATO, İttifak'ın Arktik bölgedeki varlığını güçlendirmeyi amaçlayan "Arktik Nöbeti" misyonunun başlatıldığını duyurmuştu.
Belçika'nın Grönland'a asker göndermesiyle birlikte ülkenin de bu kapsamda Arktik bölgedeki ortak savunma ve eğitim faaliyetlerine katılması bekleniyor.