İstanbul
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,4835 %0.03
56,4911 %0.21
6.872,92 %1.26
79.182,66 %0.95
Muhalif. DÜNYA ABD-İran gerilimi tırmanıyor: 5 İran petrol tankeri vuruldu

ABD-İran gerilimi tırmanıyor: 5 İran petrol tankeri vuruldu

ABD, İran’a ait 5 petrol tankerini vurduğunu açıkladı. Tahran’dan ise Kuveyt ve Bahreyn’deki ABD unsurlarına yönelik misilleme uyarısı geldi.

ABD-İran gerilimi tırmanıyor: 5 İran petrol tankeri vuruldu
KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 3 dk

ABD ile İran arasındaki gerilim yeni saldırılarla daha da tırmandı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun son iki gün içinde bir ABD savaş gemisini iki kez balistik füzelerle hedef almasının ardından İran’a ait 5 ham petrol tankerinin vurulduğunu açıkladı.

İran devlet televizyonu ise Hürmüz Boğazı’na yakın Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask kenti kıyılarında iki petrol tankerinin ABD tarafından hedef alındığını duyurdu. Saldırıya uğrayan tankerlerin personelinin küçük botlarla kıyıya taşındığı belirtildi. Olaylarda can kaybı yaşanıp yaşanmadığına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Hark Adası yakınlarında da tanker vuruldu

İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, ABD’nin Hark Adası’na yaklaşık 6,4 kilometre mesafedeki küçük bir petrol tankerini füzeyle hedef aldığını iddia etti. Haberde tanker personelinin tahliye edildiği ve saldırıda can kaybı yaşanmadığı belirtildi.

İsrail merkezli i24 televizyonu da bir ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde ABD’nin İran’a ait petrol tankerlerini hedef aldığını öne sürdü.

İran’dan ABD unsurlarına misilleme uyarısı

İran Devrim Muhafızları, olası saldırılara karşılık olarak Kuveyt ve Bahreyn’de ABD unsurlarının bulunduğu limanlardaki gemilerin hedef alınabileceğini bildirdi.

Rubio: “Tanker kaybedecekler”

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’ın Amerikan donanma gemilerini hedef almaya devam etmesi halinde tankerlerini kaybedeceğini söyledi.

Rubio, Kolombiya ziyareti sırasında basına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“İran, ABD donanma gemilerini vurmaya çalışmaya devam ediyor. Bunu her yaptıklarında ya da yapmaya çalıştıklarında tanker kaybedecekler. Bunu bugün tekrar göreceksiniz.”

CENTCOM: Tankerler kullanılamaz hale getirildi

CENTCOM açıklamasında, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD Donanması savaş gemisine yönelik saldırılarının ardından 5 İran ham petrol tankerinin vurularak kullanılamaz hale getirildiği belirtildi.

Açıklamaya göre ABD güçleri Umman Körfezi’nde M/T Kaviz, M/T Charminar, M/T Horizon 1 ve M/T Riesco adlı tankerler ile Kharg Adası yakınlarındaki M/T Derya tankerini vurdu. Gemiler hedef alınmadan önce mürettebatın tahliye edilmesi yönünde talimat verildiği kaydedildi.

CENTCOM, söz konusu tankerlerin İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bölgedeki vekil unsurlarını finanse eden milyarlarca dolarlık bir ağın parçası olarak kullanıldığını savundu.

5 Eylül’de de 3 tanker vurulmuştu

CENTCOM, 5 Eylül’de İran Devrim Muhafızları’nın bir ABD uçak gemisi ile güdümlü füze destroyerine yönelik saldırı girişiminin ardından 3 İran petrol tankerinin daha vurulduğunu açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran Devrim Muhafızları’nın ABD Donanması savaş gemilerine yönelik saldırı girişimlerinin tamamının başarısız olduğunu ve son saldırılarda hiçbir ABD personelinin zarar görmediğini bildirdi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız