Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi'nde vatandaşlara ödenen ambalaj başına teşvik bedelinin düşürüldüğü yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
1 liralık teşvik bedelinde değişiklik yok
DMM'nin açıklamasına göre, 1 Temmuz itibarıyla ülke genelinde yaygınlaştırılan DOA Sistemi kapsamında, DOA makinelerine teslim edilen ambalajlar için uygulanan ambalaj başına 1 liralık teşvik bedeli ilk günden bu yana değiştirilmedi ve uygulama aynı şekilde devam ediyor.
50 kuruş uygulaması yalnızca toplu iadelerde geçerli
Açıklamada, günlük 200 ambalajlık makine limitini aşmadan işlem yapmak isteyen vatandaşlar için herhangi bir değişiklik bulunmadığı vurgulandı.
Buna karşılık, yüksek hacimli iadelerin gerçekleştirildiği Sayma ve Doğrulama Merkezleri'nde yapılan toplu teslimlerde ambalaj başına 50 kuruş teşvik ödemesi uygulandığı belirtildi.
Resmî açıklamaların takip edilmesi çağrısı
DMM, DOA Sisteminin geri dönüşüm kültürünü yaygınlaştırmak ve içecek ambalajlarını ekonomiye yeniden kazandırmak amacıyla uygulandığını belirterek, sistemin vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünü ifade etti.
Açıklamada, kamuoyunun asılsız iddialara itibar etmemesi ve yalnızca yetkili resmî makamlar tarafından yapılan açıklamaları dikkate alması çağrısında bulunuldu.