Yekta Kopan

Yekta Kopan

Babası aracılığıyla henüz çocukken, TRT Ankara Radyosu’nda seslendirme çalışmalarına başladı. Sonrasında Çocuk Saati programında bu işin eğitimini aldı. Ablası Yeşim Kopan da seslendirme sanatçısıdır.

Yekta Kopan, Seslendirme sanatçısı olarak hayatı boyunca yaptığı çalışmalar sonucu sanatçının sesi özellikle Jim Carrey, Geleceğe Dönüş filmi serilerindeki Michael J. Fox, çizgi film karakteri Sylvester ve Buz Devri animasyon film karakteri miskin Sid ile özdeşleşti. Ayrıca Star Wars Sezon 1,2 ve 3’te Obi-Wan Kenobi’yi ve X Men 2’de Cyclops’u seslendirdi.

Hayalet Gemi dergisinde hikayeleri yayınlandı. Hayvan dergisinde kısa metinler, sinema dergisi Altyazı’da film eleştirileri yazdı. Öykü üstüne metinler yazdığı Eşik Cini dergisinin aynı zamanda yayın kurulunda da görev aldı.

Radyo programcılığı ve seslendirme çalışmalarının yanı sıra NTV televizyon kanalında her gün yayınlanan kültür-sanat programı “Gece Gündüz”ün sunuculuğunu yaptı.

2002 yılında yayınlanan ‘Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri’ kitabı Sait Faik Hikâye Armağanını kazandı.

2006‘da İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali bünyesinde Tiyatro DOT tarafından sahnelenen ve bir Bülent Erkmen projesi olan ‘İki Kişilik Bir Oyun’un metnini yazdı. Oyun Almanya, İtalya ve Hollanda‘da sahnelendi. Daha Önce Tanışmış mıydık? adındaki e-kitabı altKitap.com tarafından yayınlandı.

2007 yılında yayınlanan “Karbon Kopya” adlı öykü kitabı, aynı yıl Dünya Kitap Ödülleri’nde “Yılın Telif Kitabı” ödülünü aldı. ‘Bir de Baktım Yoksun’ adlı öykü kitabı Kasım 2009‘da yayımlandı. Bu kitap, Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne değer görüldü. Aynı kitap 2010 Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü’nü de alarak, aynı yıl içinde Öyküye verilen iki önemli ödülü kazanmış oldu.

Yekta Kopan öykülerinde mizah ve ironiyi harmanlamayı bir üslup özelliği olarak benimsemiştir. Dil oyunları yapmayı seven ve kelimelerin çağrışım imkânlarından yararlanan yazar, bazı öykülerinde imge ve sembollere de yer vermiştir. Ancak genel olarak baktığımızda yazarın yalın bir dili vardır.

Kopan’ın öykü kişileri genellikle eğitimli, edebiyatla ilişkisi olan, okumayı ve yazmayı seven entelektüel kişilerdir. Öykülerin baş kişisi genellikle erkektir. Yazar öykülerini çoğunlukla kahraman anlatıcının bakış açısıyla yazmıştır. Kentlerde yaşayan bireylerin dünyasını anlatan yazar, öykülerinde modern yaşama yönelik eleştiriler – tüketim çılgınlığı, dilin yozlaşması, ailenin önemini yitirmesi, maddiyatçılık vb.-de getirmiştir.
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar