Dünyanın en prestijli üniversitelerinden mezun olmak bile artık yazılım mühendisliğinde iş bulmayı garanti etmiyor. Stanford Üniversitesi gibi seçkin okullardan mezun bilgisayar bilimcileri, giriş seviyesi pozisyonlara girmekte ciddi güçlük yaşadıklarını dile getiriyor.
stanford mezunları bile iş bulmakta zorlanıyor
Los Angeles Times’ta yer alan habere göre, Stanford başta olmak üzere üst düzey üniversitelerden mezun gençler, büyük teknoloji şirketlerinde junior pozisyonlara kabul edilmekte zorlanıyor. Stanford Biyomühendislik Profesörü Jan Liphardt, durumu “Stanford bilgisayar bilimi mezunlarının giriş seviyesi iş bulmakta zorlanması gerçekten çılgınca” sözleriyle özetledi.
İsmini vermek istemeyen bir Stanford öğrencisi ise kampüste “son derece kasvetli bir havanın” hâkim olduğunu belirterek mezuniyet sonrası belirsizliğin ciddi kaygı yarattığını söyledi.
şirketlerin bakışı değişti: iki yazılımcı yeterli görülüyor
Haberde, yazılım sektöründe hızla yayılan yeni anlayışa dikkat çekiliyor. Eskiden 10 yazılımcının yaptığı işi, şirketlerin artık iki yazılımcı ve bir büyük dil modeli (LLM) ile yürütebileceğini düşündüğü ifade ediliyor.
Palo Alto merkezli yapay zeka girişimi Vectara’nın CEO’su Amr Awadallah, bu yaklaşımı açıkça dile getirerek, “Yapay zeka, en iyi okullardan mezun ortalama bir junior geliştiriciden daha iyi kod yazabiliyor” sözleriyle junior pozisyonlara olan ihtiyacın azaldığını savundu.
mezunlar farklı yollara yöneliyor
Bu tablo karşısında bazı genç yazılımcılar kendi girişimlerini kurarak risk sermayesi bulmaya çalışırken, bazıları ise özgeçmişlerini güçlendirmek amacıyla yüksek lisans ve doktora gibi akademik yollara yöneliyor.
araştırmalar yapay zekaya dair çelişkiyi ortaya koyuyor
Tüm bu karamsar tabloya rağmen, araştırmalar yapay zekanın yazılımcıların yerini tamamen alacak seviyede olmadığını gösteriyor. Bu yıl yayımlanan bir çalışmaya göre, yazılım geliştiricilerin kod yazarken yapay zeka araçlarını kullanması, verimliliği artırmak yerine yüzde 19 oranında yavaşlamaya yol açtı.
Bu sonuç, ekonomistler, makine öğrenmesi uzmanları ve geliştiricilerin beklentilerinin tam tersine işaret ediyor.
asıl sorun yapay zeka mı, ekonomik sistem mi?
İşgücü piyasasından gelen veriler ise farklı bir tablo sunuyor. Yatırım şirketi Vanguard’ın raporuna göre, yapay zeka otomasyonuna en açık meslekler, ücret artışı ve istihdam büyümesi açısından piyasadan daha iyi performans sergiliyor.
Uzmanlara göre sorun yapay zekanın kendisinden çok, nasıl ve kimin yararına kullanıldığıyla ilgili. Teknoloji analisti Morten Rand-Hendriksen, “Yapay zeka insan kapasitesini genişletebilir. Ancak bunun için insan emeğini, hissedar kârının önüne koyan bir ekonomik anlayış gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.