İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,6337 %0.27
51,6013 %-0.2
6.704,43 % 0,27
66.966,69 %0.505
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Türk bilim insanlarından uzay tarımı başarısı: Ay ve Mars toprağında domates yetişti

Türk bilim insanlarından uzay tarımı başarısı: Ay ve Mars toprağında domates yetişti

TÜBİTAK destekli projede Ay ve Mars regolit simülasyonunda domates yetiştirildi. Araştırmacılar meyve elde edildiğini açıkladı.

KAYNAK: AA
Okunma Süresi: 2 dk

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday’ın yürütücülüğündeki TÜBİTAK destekli projede, Ay ve Mars regolit simülasyonunda domates yetiştirildi. Yaklaşık 15 ay önce başlayan çalışmalar kapsamında ABD’den Ay ve Mars regolit simülantları temin edildi.

Ekstremofit Bitkilerle Biyolojik İyileştirme

Proje ekibi, regolit ortamını tarıma elverişli hale getirmek amacıyla ilk aşamada zorlu koşullara dayanıklı ekstremofit bitkiler üzerinde çalıştı. Turpgiller familyasından schrenkiella parvula, arabis alpina (kazteresi) ve noccaea sempervivum türleri simülant ortamda yetiştirildi.

Bu süreçte regolit benzeri yapıda yüksek miktarda bulunan metal ve tuz içeriğinin azaltılmasına yönelik biyolojik iyileştirme sağlandı. Ardından domates yetiştirme aşamasına geçildi.

“Meyve de Elde Ettik”

Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, uzay biyolojisi alanında yürütülen çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Ay ve Mars regolitlerinde ekstremofit bitki yetiştirdik. Domates bitkisini yetiştirmeye başladık, bazılarında yüksek miktarda meyve de elde ettik. Bundan sonraki aşamalarda meyvelerin kalitesini ve moleküler mekanizmalarını araştıracağız.”

Uzilday, regolitlerin organik madde açısından son derece fakir olduğuna dikkat çekerek, Dünya’dan Ay veya Mars’a toprak taşımanın mümkün olmadığını, bu nedenle yerinde tarım çözümlerinin kritik önem taşıdığını vurguladı.

Koloni Planları İçin Kritik Veri

Araştırmacılar, elde edilen bulguların Ay ve Mars’ta kurulması planlanan olası insan kolonileri için temel bilimsel altyapı sağlayabileceğini belirtiyor. Proje kapsamında regolitlerin biyolojik yollarla iyileştirilmesi hedefleniyor.

Domateslerde Kalite Analizi Yapılacak

EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Tansel Kaygısız ise hasat olgunluğuna ulaşan domateslerde detaylı kalite analizleri yapılacağını açıkladı.

Hem Dünya toprağında hem de regolit simülasyonlarında yetişen domateslerin karşılaştırılacağı belirtilirken, analiz sonuçlarının ürünlerin tüketilebilirliği açısından yol gösterici olması bekleniyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız