İstanbul
Parçalı bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,1135 %0.06
51,1073 %0.05
7.313,54 % -0,32
69.910,05 %-0.296
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Starlink uydularını taşıyan Falcon 9 roketi yörüngeye fırlatıldı

Starlink uydularını taşıyan Falcon 9 roketi yörüngeye fırlatıldı

Teknoloji milyarderi Elon Musk’un sahibi olduğu SpaceX şirketi, dünya yörüngesine 15 uydu daha gönderdi.

Okunma Süresi: 2 dk

Perşembe günü erken saatlerde fırlatılan Falcon 9 adlı rokette, alçak dünya yörüngesine yerleşecek 15 adet Starlink uydusunun olduğu, roketin daha sonra denizdeki bir gemiye iniş yapmak için Dünya’ya geri döndüğü aktarıldı. Fırlatmanın Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden gerçekleştirildiği öğrenildi.

Fırlatmanın ilk olarak 19 Temmuz çarşamba günü yapılması planlanmıştı, ancak SpaceX şirketi, roketin üst kademesinden bir uyarı aldıktan sonra geri sayımın bitmesine beş saniye kala bu denemeyi iptal etti.

Space.com’un haberine göre, Falcon 9 sorunsuz bir şekilde fırlatıldı ve ilk kademesi planlandığı gibi geri döndü. Fırlatmadan yaklaşık dokuz buçuk dakika sonra roketin ilk kademesi, denizdeki bir SpaceX gemisine dikey olarak iniş gerçekleştirdi. Bu arada Falcon 9’un üst kademesi 15 Starlink uydusunu Alçak Dünya Yörüngesine taşımaya devam etti. SpaceX şirketinden Zachary Luppen, fırlatma yayını sırasında uyduların fırlatmadan yaklaşık 15 dakika sonra hedefine ulaşacağını belirtti.

SpaceX’in açıkladığına göre, bu Falcon 9 roketinin onuncu görevi olurken, şirketin yıl içinde gerçekleştirdiği kırk sekizinci yörünge görevi oldu.

Astrofizikçi ve uydu takipçisi Jonathan McDowell, SpaceX’in şu anda alçak yörüngede 4 bin 450 adet Starlink uydusu olduğunu belirtti. Bu sayının artmaya devam edeceği, SpaceX şirketinin 12 bin Starlink uydusu fırlatmak için izninin olduğu ifade edildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız