İstanbul
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,7590 %0.06
55,1696 %0.05
6.788,85 %1.26
63.457,47 %-0.49
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Daron Acemoğlu ile The Economist arasında Nobel ve teori polemiği

Daron Acemoğlu ile The Economist arasında Nobel ve teori polemiği

The Economist dergisinin Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu’nun akademik mirasını, kurumlar teorisini ve yapay zekâ analizlerini hedef alan makalesi küresel ekonomi çevrelerinde yankı uyandırdı. Eleştirileri "itibar suikastı" olarak niteleyen Acemoğlu, dergiye yazdığı mektupla iddialara sert bir dille karşılık verdi.

Daron Acemoğlu ile The Economist arasında Nobel ve teori polemiği
KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu ile İngiltere merkezli haftalık ekonomi ve politika dergisi The Economist arasında başlayan akademik tartışma derinleşiyor. Dergide yer alan ve Acemoğlu’nun 33 yıllık mesleki kariyerini, metodolojisini ve literatüre kazandırdığı teorileri eleştiren yazı, ekonomi dünyasında geniş çaplı bir polemiğin fitilini ateşledi.

The Economist'in kurumlar teorisi ve veri eleştirisi

Polemik, derginin yayımladığı "Dünyanın en etkili ekonomisti garip bir şekilde ikna edicilikten uzak" başlıklı analizle başladı. Yazıda, Acemoğlu’nun geniş entelektüel etkisi teslim edilmekle birlikte, James A. Robinson ile birlikte geliştirdiği ve Nobel ödülüne zemin oluşturan "Kurumlar Teorisi" tartışmaya açıldı. Ülkelerin refah ya da yoksulluk düzeyini coğrafi ve kültürel etkenler yerine siyasi ve ekonomik kurumların niteliğine bağlayan yaklaşım; "döngüsel nedensellik" barındırdığı, Çin’in büyüme modeli gibi istisnaları açıklamakta yetersiz kaldığı ve 2001 tarihli çalışmada kullanılan sömürge dönemi ölüm oranı verilerinin zayıflığı öne sürülerek hedef alındı. Dergi ayrıca Acemoğlu'nun son dönemde yapay zekânın verimlilik etkileri ve demografik eğilimler üzerine hazırladığı çalışmalarını da sığ bulduğunu belirtti.

Acemoğlu: Kasıtlı bir karalama kampanyası

Eleştirilere kaleme aldığı bir mektupla yanıt veren Daron Acemoğlu, makaleyi nesnel bir akademik değerlendirmeden ziyade "itibar suikastı" ve planlı bir karalama girişimi olarak nitelendirdi. İncelemenin, yeni çalışması What Happened to Liberal Democracy? (Demokratik Liberalizme Ne Oldu?) kitabının yayımlanma sürecine denk gelmesinin rastlantı olmadığını savunan Acemoğlu, derginin yapıcı bir tartışma yürütmek yerine birbiriyle bağlantısız ve temelsiz iddiaları bir araya getirdiğini ifade etti.

Acemoğlu, mektubunun sonunda The Economist'in yaklaşımını eleştirerek, "Eğer 33 yıllık bir birikim karşısında yapabileceğinizin en iyisi buysa, 'garip bir şekilde ikna edici olmayan' şey sizin eleştirinizdir" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız