İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
44,7681 %0.04
52,9777 %0.21
6.952,22 % 0,86
74.788,81 %0.314
Muhalif. BİLİM - TEKNOLOJİ Artemis II ile Ay’ın uzak yüzü ilk kez insan gözleriyle keşfedilecek

Artemis II ile Ay’ın uzak yüzü ilk kez insan gözleriyle keşfedilecek

NASA’nın Artemis II görevi kapsamında astronotlar, Ay etrafında 10 günlük uçuşta, Apollo görevlerinde görülemeyen uzak yüzü inceleyerek su, krater ve jeolojik yapılar hakkında yeni bilgiler elde edecek.

Okunma Süresi: 2 dk

NASA’nın Artemis II görevi, insanlık tarihindeki Ay keşiflerinde yeni bir dönemi başlatıyor. Görev kapsamında astronotlar, Ay’ın daha önce Apollo görevlerinde görülemeyen uzak yüzünü doğrudan gözlemleyecek. 10 günlük uçuş sırasında mürettebat, Ay diskinin tamamını, kutuplardaki gölgede kalan alanlar dahil, inceleme fırsatı bulacak.

Artemis II ekibinde NASA astronotları Reid Wiseman, Victor Glover ve Christina Koch ile Kanada Uzay Ajansı’ndan Jeremy Hansen yer alıyor. Astronotlar, İzlanda gibi Ay benzeri alanlarda kapsamlı eğitim aldı ve gözlemlerini Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ndeki bilim insanlarına anlık olarak aktaracak.

Apollo görevlerinde yalnızca Ay’ın Dünya’ya bakan yüzü incelenebilmişti. Artemis II sayesinde, Güney Kutbu–Aitken Havzası gibi eski çarpma kraterleri ve antik lav akıntıları gözlemlenecek. Bu bölgelerdeki kalıcı gölgelerde hapsolmuş buz miktarı ve jeolojik yapılar, Ay’ın evrimi, suyun kökeni ve Dünya ile karşılaştırmalı jeolojik bilgiler konusunda önemli ipuçları sunacak.

Bilim insanları, Ay’ın uzak yüzünün kalın kabuk, yüksek rakımlar ve az volkanik izler ile yakın yüzünden tamamen farklı yapıda olduğunu belirtiyor. Artemis görevleri, Ay’ın kökeni ve Dünya’ya etkisi hakkında daha derin anlayış sağlayacak. Hakim teoriye göre Ay, Mars büyüklüğünde bir gökcisminin Dünya’ya çarpması sonucu oluştu ve Dünya’nın iklim ve evriminde kritik bir rol oynadı.

Ay’a iniş Artemis III göreviyle 2028 civarında planlanıyor. Artemis programı, Ay’da geliştirilecek teknoloji ve altyapının ileride insanlı Mars görevlerine temel oluşturmasını hedefliyor. NASA, Artemis II ile Ay’a dair hikayeyi tamamlamaya ve insanlığın Güneş Sistemi’ndeki yerini anlamaya bir adım daha yaklaşacak.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız