Tat Gıda kimin? Tat Gıda'nın sahibi kimdir?
Tat Gıda'nın sermayesinin toplam yüzde 49,04'üne denk gelen kısmı ve ayrıca 15 adet kurucu intifa senedinin Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi'ne aittir. Yani Tat Gıda'nın sahibi Memiş Ailesi'dir.
Memiş ailesi hakkında neler biliniyor?
Gıda sektöründe 45 yıllık deneyime sahip olan Memişoğlu Tarım, Türkiye bakliyat ve hububat sektörünün lider firmaları arasında yer alıyor. Tat Bakliyat markasıyla yurt içinde ulusal marketler ve 60 bayi ağıyla 60 bin satış noktasında yer alıyor. Mersin, İstanbul, Edirne, İzmir, Konya ve Kırgızistan'da olmak üzere toplam 350 bin metrekare alan üzerine kurulu 9 fabrikasıyla günlük 4 bin ton ürün üretim kapasitesine sahiptir. Ayrıca 100 ülkeye yaptığı ihracatla sektöründe dünyanın en çok tanınan markalarından biri olan Tat Bakliyat, ISO 500 listesinde 2022 verileriyle 180'inci, 200 milyon dolarlık ihracatıyla TIM listesinde 299'uncu sırada bulunuyor.
TAT GIDA TARİHÇESİ
Tat Gıda veya eski adıyla Tat Konserve 1967 yılında Koç Holding tarafından Bursa'da kurulan gıda şirketidir.
Hâlen Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçeleri ile İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan tesislerinde salça, ketçap, mayonez, domates ürünleri, sebze konservesi üretimi gerçekleştirmektedir.
Tat Gıda Sanayi A.Ş'nin 3 üretim tesisi bulunmaktadır. Domatesli ürünler, hazır yemek ve konserve üretimi Bursa Mustafakemalpaşa, Karacabey ve İzmir Torbalı'da yapılmaktadır.
Tat Konserve, 15 Kasım 2013 tarihinde Tat Gıda ismini almıştır.
Vehbi Koç Tat Konserve'yi kurmadan önce, 1950 yılında Hatay'da kendisine teneke kutu içinde ikram edilen portakal suyu konsantresinin İsrail'den geldiğini öğrenince İsrail'e gezi düzenledi ve burada gıda meyve suyu üreticisi Leon Bejerano ile tanıştı. Bejerano'yu Türkiye'ye davet ederek kendisini Antalya'dan Hatay'a kadar gezdirdi ve burada bir narenciye fabrikası kurmayı teklif etti. Ancak Bejerano, meyve ağaçlarının geniş bir alana yayıldığı ve mâliyeti karşılamayacağı gerekçesiyle teklifi reddetti. Bejerano daha sonra Bursa'ya yaptığı ziyaretin ardından domatesin bu iş için daha uygun olduğunu iletti ve iki yıl içinde hazırlıklar tamamlandı. Son adım olarak domates konservesinin ihracı için ambalaj, konserve kutusu ve şeker fiyatı konusunda hükûmetten teşvik istendi. Hükûmet bu talebi reddetti ve Koç'a meyve-sebze işleri ile uğraşmamasını tavsiye etti. Bu karardan sonra Bejerano, ortaklıktan vazgeçti. Vehbi Koç uzun bir süre bu iş için yabancı ortaklar aradıysa da bulamadı.
1965 yılında Amerikalı bir şirketin ve İsviçreli Migros'un teknik destek vermeyi kabul etmesiyle fabrikanın kurulmasına karar verildi. Portekiz'den getirilen tohumlar ile 2 yıl boyunca denemeler yapıldı. Başarılı denemeler sonucunda Koç Grubu'nun %65,8, Türkiye Şeker Fabrikaları'nın %25, Şeker Sigorta'nın %4,2 ve Migros'un %5 oranındaki ortaklığıyla Tat Konserve ve Sanayii A.Ş. kuruldu.
27 Ağustos 1967 tarihinde Vehbi Koç'un Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde açtığı fabrika üretime başladı.
Mart 1986'da Japon Kagome [en] ve Sumitomo şirketleri Tat Konserve'ye ortak oldu.
Vehbi Koç'un vefatı üzerine Mart 1996'da Tat Konserve'nin Yönetim Kurulu Başkanı Suna Kıraç oldu. Kıraç görevini 2003 yılına kadar sürdürdü.
Şirket hisseleri 9 Ağustos 1993 tarihinde halka açılarak İMKB'de TATKS koduyla işlem görmeye başladı. Aralık 2013'te şirketin borsadaki kodu TATGD olarak değiştirildi.
Maret, SEK Süt ve Pastavilla 25 Haziran 2003'te Tat Konserve A.Ş.'nin çatısı altında birleştirildi ve bu şirketler Tat Konserve'nin markaları olarak üretim yapmaya devam etti.
Süt ve süt ürünleri üretimi yapan SEK, Çallı Gıda'ya 240 milyon TL'ye 06.01.2021 tarihinde satılmıştır.
Makarna üretimi yapan Pastavilla, Kartal ve Lunch & Dinner markaları Durum Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ne satılmıştır.
Koç Holding'in sahip olduğu hisselerin Memişoğlu Tarım Ürünleri (TAT Bakliyat) firmasına satıldığı 8 Ocak 2024 tarihinde açıklanmıştır.