İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5018 %-0.02
49,6449 %-0.1
5.739,00 % -0,24
92.259,25 %-1.38
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Dünya'da kahve üretimi tehlikede: Fiyatlar artıyor, aroma kaybı kapıda

Dünya'da kahve üretimi tehlikede: Fiyatlar artıyor, aroma kaybı kapıda

FAO verilerine göre, iklim değişikliği nedeniyle kahve üretimi düşüyor, fiyatlar artıyor ve Arabica ile Robusta türlerinde aroma kaybı riski bulunuyor.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya kahve fiyatlarının 2024’te son yılların en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Üretimdeki düşüş, fiyatları ortalama %38,8 artırdı. Sert hava koşulları, başta Brezilya, Vietnam ve Endonezya olmak üzere büyük üretici ülkelerde kahve ağaçlarını olumsuz etkiledi.

Etiyopya ve Doğu Afrika’da Tehlike

Doğu Afrika’nın Arabica üretim alanları, sıcaklık artışı ve düzensiz yağışlar nedeniyle hızla daralıyor. Uzmanlar, 2050’ye kadar Arabica üretiminin %20, Robusta üretiminin ise %40 azalabileceğini öngörüyor. Artan sıcaklık ve gölge eksikliği, kahvenin olgunlaşma sürecini hızlandırıyor ve aroma kaybına yol açıyor.

İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri

  • Sıcaklık artışı ve kuraklık
  • Yağış rejimlerinde belirsizlik
  • Aşırı hava olaylarının çoğalması
  • Zararlı bakteri ve hastalıkların artışı
  • Tarım alanlarında verim kaybı

Çözüm Önerileri ve Sürdürülebilir Tarım

Uzmanlar, yerel çiftçilerin bilgisinden yararlanılmasını, iklim değişikliğine dayanıklı kahve türlerinin geliştirilmesini ve agroforestry uygulamalarının önemini vurguluyor. Mango ve muz gibi gölgelik sağlayan bitkilerin dikilmesi, damla sulama teknikleri ve doğru sulama yöntemleri ile üretimde kayıplar azaltılabilir. Ancak bu yöntemlerin maliyeti yüksek olduğu için devlet ve kooperatif desteği kritik önemde.

Küresel kahve üretimi ve kalitesi, iklim değişikliğinin etkisiyle ciddi risk altında. Fiyat artışı ve aroma kaybı, gelecekte kahve keyfinin daha pahalı ve lezzet açısından sınırlı olabileceğine işaret ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *