İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5444 %0.06
49,6681 %0.03
5.770,25 % 0,30
91.962,65 %-1.177
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Cam şişelerde mikroplastik oranı daha yüksek çıktı

Cam şişelerde mikroplastik oranı daha yüksek çıktı

Fransa'da yapılan araştırma, cam şişelerdeki içeceklerde mikroplastik oranının plastik ve metal ambalajlara göre 5 ila 50 kat fazla olduğunu ortaya koydu.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

Fransa'da yapılan bir araştırma, sağlıklı olduğu düşünülerek tercih edilen cam şişelerdeki içeceklerde, plastik ya da metal kutularda satılanlara kıyasla daha fazla mikroplastik bulunduğunu ortaya koydu. Araştırma, Fransa Gıda Güvenliği Ajansı (ANSES) tarafından yürütüldü ve Journal of Food Composition and Analysis dergisinde yayımlandı.

Litre başına 100 mikroplastik parçacık

TRT Haber’in aktardığına göre, cam şişelerdeki içeceklerde litre başına ortalama 100 mikroplastik parçacık tespit edildi. Bu oran, plastik veya metal ambalajlı içeceklerde bulunan miktardan 5 ila 50 kat daha yüksek olabilir.

Kaynak cam değil, kapaklar

Bilim insanlarına göre mikroplastiklerin asıl kaynağı cam şişenin kendisi değil, kapağı. Cam şişe kapaklarında bulunan boya ve plastik kaplama, içecekle temas ettiğinde zamanla parçalanarak sıvıya karışabiliyor. Depolama ve taşıma sırasında yaşanan sürtünmeler bu süreci daha da hızlandırıyor.

Temizlik önerisiyle risk azaltılabilir

Çalışmada, üreticilere şişe kapaklarını kullanmadan önce temizlemeleri öneriliyor. Basit temizlik işlemleri, örneğin üfleyerek ya da su-alkol karışımıyla yapılacak temizlik sayesinde mikroplastik bulaşmasının üçte bir oranında azaltılabileceği belirtiliyor.

Sağlık açısından riskler tam bilinmiyor

Mikroplastikler, çevrede çözünmüş plastik atıklardan oluşuyor ve soluduğumuz hava ile tükettiğimiz gıdalardan vücudumuza girebiliyor. Uzmanlar bu parçacıkların felç, hormon bozuklukları ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Ancak, cam şişelerdeki mikroplastiğin insan sağlığı üzerindeki etkisiyle ilgili toksikolojik veri eksikliği halen önemli bir soru işareti.

Cam şişe gerçekten daha sağlıklı mı?

Bu araştırma, cam ambalajın her zaman daha sağlıklı olmadığını gösteren önemli bir uyarı niteliğinde. Uzmanlar, tüketicilerin bilinçli seçimler yapması ve üreticilerin de hijyen ve güvenlik önlemlerini artırması gerektiğini vurguluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *