Bulgaristan vatandaşı Ivanka Yordanova, karaciğer kanseri tedavisi kapsamında İstanbul'da özel bir hastanede geçirdiği ameliyatın ardından yaşamını yitirdi. Olayla ilgili Sağlık Bakanlığı Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından yürütülen incelemede hazırlanan bilirkişi raporunda, ameliyatı gerçekleştiren doktor hakkında soruşturma açılması yönünde görüş bildirildi.
İddiaya göre yaklaşık bir yıl boyunca karaciğer kanseri tedavisi gören Yordanova, sosyal medya üzerinden ulaştığı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. S.Y. ile iletişime geçti. Yapılan değerlendirmelerin ardından ilaç tedavisine başlanan hasta, 29 Temmuz 2025'te İstanbul'daki özel bir hastanede ameliyat edildi.
Yaklaşık 13 saat süren operasyonun ardından yoğun bakıma alınan iki çocuk annesi Yordanova, aynı gün hayatını kaybetti. Ailenin iddiasına göre taleplerine rağmen otopsi yapılmadı ve cenaze Bulgaristan'da defnedildi.
Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı
Ailenin avukatı tarafından yanlış tedavi uygulanmış olabileceği iddiasıyla yapılan suç duyurusunun ardından Sağlık Bakanlığı Mesleki Sorumluluk Kurulu inceleme başlattı.
İnceleme kapsamında ameliyatı gerçekleştiren doktor ile hastanenin başhekimi ve başhekim yardımcısının ifadeleri alınırken, uzman bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor da dosyaya eklendi.
Doktor suçlamaları reddetti
Ön incelemede ifade veren Prof. Dr. S.Y., hastanın üçüncü evre karaciğer kanseri bulunduğunu ve gerekli bilgilendirmelerin ardından tedavi ile ameliyat sürecinin yürütüldüğünü belirtti.
“29.07.2025 tarihinde genişletilmiş sağ hemihepatektomi, segmental sol portal ven rezeksiyonu ve rekonstüriksiyonu, parsiyal sağ diyafram rezeksiyonu ve primer onarımı, parsiyal inferio vena kava ve primer rezeksiyonu ve abdominal packing işlemi uygulandı. Ardından hasta yoğun bakıma kaldırıldı, burada gelişen DIC sendromu sonrasında hasta yoğun bakımda vefat etti.”
Hastane yönetimi eksiklik olmadığını savundu
Hastanenin Başhekimi ve Mesul Müdürü Prof. Dr. F.Y. ise ifadesinde ameliyat öncesindeki tüm hazırlıkların eksiksiz yapıldığını belirterek, Prof. Dr. S.Y.'nin hastane kadrosunda yer almayan misafir hekim olarak zaman zaman özel hastalarını ameliyat ettiğini ifade etti.
“Müteveffa Ivanka Yordanova'nın ameliyatında kurumsal olarak bir eksik bulunmamaktadır.”
Bilirkişi raporunda dikkat çeken tespitler
Genel Cerrahi alanında görev yapan uzmanlardan oluşan bilirkişi heyeti, hazırladığı raporda hastanın ileri evre karaciğer kanseri olmasına rağmen ameliyat öncesi hazırlıkların eksik yapıldığı, konsey kararı alınmadığı ve cerrahi öncesi ile sonrasında tıbbi süreçlerin yeterli şekilde yürütülmediği değerlendirmesinde bulundu.
Raporda ayrıca cerrahi işlemi gerçekleştiren Prof. Dr. S.Y.'nin dikkatsiz ve tedbirsiz davrandığı kanaatine varıldığı belirtilerek, eylemlerinin daha ayrıntılı araştırılması gerektiği ifade edildi.
Soruşturma izni verilmesi yönünde görüş bildirildi
Bilirkişi raporunda, 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında doktor hakkında soruşturma izni verilmesi yönünde görüş oluşturuldu.
Raporda şu değerlendirmeye yer verildi:
“Böyle komplike bir vakanın daha profesyonelce yaklaşılması gerektiği, aksi takdirde mortalite ile sonuçlanabilecek komplikasyonlarla karşılaşıldığı görülmüştür. İlgili hastanenin bu tür vakalarda konsey oluşturmadan ameliyat yapılmasına müsaade ettiği ve önlem almadığı için cerrahi işlemi yapan Prof. Dr. S.Y.'nin dikkatsiz ve tedbirsiz davranması, gerekli ön hazırlığı tam yapmadığından idari, mali ve adli işlem yapılması görüşü hasıl olmuştur.”
Hastane yönetimi için farklı değerlendirme
Raporda, hastanenin başhekimi ile başhekim yardımcısı hakkında soruşturma izni verilmemesi yönünde görüş bildirilirken, hastanenin tıbbi hizmet süreçleri ve idari işleyişinin ayrıca değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.